IMF, Ukrayna için “stand by” programını Haziran 2022’ye kadar uzattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna için stand by programının ilk revizyonunu tamamladı ve 699 milyon dolarlık ikinci dilimi ülkeye tahsis etmeye, programı Haziran 2022’ye kadar uzatmaya karar verdi.

IMF Ukrayna

Web sitesinde yapılan açıklamaya göre, bu karar fon yönetim kurulu tarafından Salı gecesi Washington’da yapılan bir toplantıda alındı.

Buna göre, Ukrayna makamları, üzerinde anlaşmaya varılan politika öncelikleri çerçevesinde, maliye politikasını orta vadeli borç sürdürülebilirliği ile tutarlı bir rejime geri döndürmeyi, bir yandan da halkın sosyal açıdan hassas kesimlerini korurken, gelir yönetimini güçlendirmeyi ve enerji sektörü de dahil olmak üzere mali operasyonlarla mali riskleri azaltmayı taahhüt etti.

Yeni belgelerle Holodomor dehşeti: Ukrayna köylü sınıfının yüzde 50’si öldü

IMF, Ukrayna’nın diğer taahhütleri arasında merkez bankası bağımsızlığının sağlanması ve para politikasının enflasyonun belirlenen hedefine geri döndürmeye odaklanması; özel sektöre güvenilir banka kredilerini sürdürmek amacıyla, iyi yönetişim yoluyla da dahil olmak üzere bankaların finansal sağlığının güvence altına alınmasını söyledi.

Fon, Kiev’in iş ortamını iyileştirmek, yatırımları çekmek ve ekonominin potansiyelini artırmak için yolsuzlukla mücadele ve yargı reformunu teşvik etme ve ekonomideki devlet ve şirket çıkarlarının rolünü azaltma sözü verdiğini de sözlerine ekledi.

İlk dilim dikkate alındığında, stand-by kapsamındaki toplam ödemelerin 2 milyar SDR’lik programın toplam hacmiyle birlikte yaklaşık 2.8 milyar dolar olacağını açıkladı.

Yönetim Kurulu ayrıca, program kapsamındaki ödemelerin yeniden dağıtılmasını, daha ayrıntılı bilgilerin henüz mevcut olmamasını ve Kiev’in halihazırda alınan düzeltici önlemler ışığında devlet garantili borç için Aralık 2020 performans kriterinden feragat etme talebini de onayladı.

Ukrayna’nın IMF tarafından desteklenen ekonomik programı, yetkililerin COVID-19’un neden olduğu şokun etkisiyle başa çıkmasına yardımcı olmayı, ekonomik toparlanmayı desteklemeyi ve kilit güvenlik açıklarını azaltmak için önemli yapısal reformlarda ilerlemeyi amaçlıyor.

Ukrayna Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, IMF’den alınan fonların makroekonomik istikrarı sağlamak ve bütçe açığını finanse etmek için kullanılacağını duyurdu.

Fonun olumlu kararı hakkında yorum yapan Maliye Bakanı Sergey MarçenkoBu karar, yapısal reformlarımızın ve ülkemizin doğru yolda ilerlediğinin kanıtlarının bir sonucudur… IMF programının varlığı, ülkemizin uluslararası imajını olumlu yönde etkiliyor ve aynı zamanda bir dizi uluslararası ortaktan mali destek alma fırsatları ile önümüz açılıyor.” dedi.

Ukraynalılar arasında en popüler mesajlaşma uygulamaları (anket)

Hatırlatmak gerekirse, IMF Haziran 2020’de Kiev için toplam hacmi yaklaşık 5 milyar dolar olan bir stand-by programını onayladı ve hemen 2.1 milyar dolarlık ilk finansman dilimini tahsis etti. Program koşullarında dört revizyonun yapılması planlandı. Ancak, anlaşmaya varılan program ihlal edildi ve Ukrayna’nın bir takım yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle finansman uzun bir süre askıya alındı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com