IMF stand-by anlaşması kapsamında Ukrayna’ya 5 milyar dolar veriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ile Uluslararası Para Fonu arasında 18 aylık bir stand-by programı kapsamında 5 milyar dolarlık bir ön anlaşmaya varıldı.

İMF-Ukrayna

IMF tarafından yayınlanan mesajda “21 Mayıs’ta Madame Vladkova Hollar liderliğindeki Uluslararası Para Fonu çalışanlarından oluşan bir ekip, Ukraynalı yetkililerle uzaktan görüşmeleri tamamladı ve 18 aylık bir standby anlaşması konusunda anlaşmaya varıldı.” dedi.

Programdaki 5 milyar dolarlık kredi, Ukrayna makamlarının koronavirüs pandemisinden kaynaklı ekonomik şokun sonuçlarıyla başa çıkması, ödemeler dengesinin sağlanması ve bütçe desteği için tahsis edilecek. Anlaşma, önümüzdeki günlerden toplanması beklenen IMF yönetim kurulu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Maliye Bakanı Sergey Marçenko, Maliye Bakanlığı’nın IMF ile 18 aylık bir süre için 5 milyar dolarlık yeni bir programın imzalanmasını ve Mayıs ayının sonundan önce ilk dilimin alınmasını beklediğini söylemişti.

Zelenskiy, IMF ile işbirliği için gerekli bankalar yasasını imzaladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise parlamentoda kabul edilen Uluslararası Para Fonu (IMF) ile işbirliği için gerekli bankalar yasasını imzaladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı basın servisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Devlet başkanı tarafından imzalanan belge, özellikle kurumsal yönetişimi güçlendirerek, bankaların piyasadan çekilmesi halinde adli işlemlerin özelliklerini düzenleyerek bankaların faaliyetlerini iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi değişiklik öngörüyor.” dedi.

IMF’in stand-by anlaşması konusunda olumlu karar vermesi için, Ukrayna’nın bankacılık faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin bu yasayı çıkarması gerekiyordu. Yasa özellikle, iflas eden bankaları, eski sahiplerine iade etmenin imkansızlığını belirlemektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com