IMF heyeti “İlerleme görmüyoruz” diyerek Ukrayna’dan ayrıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

IMF, stand-by programının ilk revizyonunun tamamlanması için daha fazla ilerlemeye ihtiyaç olduğuna inandığını belirterek Ukrayna’dan ayrıldı.

Delo Ukrayna’nın verdiği habere göre, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) misyonu Ukrayna’daki çalışmalarını tamamladı. IMF basın açıklamasına göre , ilk programa dair incelemeleri tamamlamak için daha fazla ilerleme gerekiyor.

Fona göre, 21-23 Aralık ve 11 Ocak-12 Şubat arasındaki dönemde IMF uzmanları, Ukrayna yetkilileri ile hükümetin de desteklediği stand-by anlaşması çerçevesinden hazırlanan programdaki önlemler ve reformların uygulanmasındaki ilerlemeyi görüştü.

Görüşmeler sırasında aşağıdaki konuların gündeme geldiği belirtilmektedir:

  • Ukrayna Ulusal Bankası’nın (NBU) yönetiminin güçlendirilmesi;
  • Bankacılık denetimi ve finansal rehabilitasyon için yasal ve düzenleyici çerçevenin iyileştirilmesi;
  • Orta vadede mali açığın azaltılmasına yönelik önlemler;
  • Yolsuzlukla mücadele altyapısını eski haline getirmek ve güçlendirmek için yasal girişimler ve enerji sektöründeki yasal işlemler ve tedbirler.

IMF Mukim Temsilcisi Jost Lyngman, “Görüşmeler verimli geçti, ancak programın ilk revizyonunun tamamlanması için daha fazla ilerleme gerekiyor. Görüşmeler devam edecek.” dedi.

9 Haziran 2020’de Uluslararası Para Fonu Yönetim Kurulu, Ukrayna ile bir dizi şartı yerine getirirse uygulanacak olan 5 milyar dolar değerinde 18 aylık bir işbirliği programını onayladı. Bu program kapsamında Ukrayna 2.1 milyar dolarlık ilk dilimi 12 Haziran 2020’de aldı. O zamandan beri, 2020 sonbaharında beklenmesine rağmen bu program kapsamında IMF Ukrayna’ya artık yeni para vermedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com