İlham Aliyev’in Kiev ziyareti: Ukrayna ve Azerbaycan ilişkileri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile karşılıklı çıkar alanlarında belirli projeleri uygulamaya hazır olduğuna dair Ortak Deklarasyon imzaladığını duyurdu.

Facebook sayfasında yazan Zelenskiy “Buna egemenlik ve toprak bütünlüğü için karşılıklı destek, Karadeniz-Hazar bölgesi ve ötesinde barış ve istikrarın sağlanması, hibrit tehditlerle mücadelede işbirliğinin yoğunlaştırılması, savunma sanayiinde işbirliğinin güçlendirilmesi, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar içinde işbirliğinin derinleştirilmesi dahildir.” dedi.

Ukrayna elektrikli araç pazarı bir yılda yüzde 19 büyüdü: En popüler 5 model

Zelenskiy, Ukrayna ve Azerbaycan’ın tarihsel olarak yakın ve verimli bir işbirliğine sahip olduğunu ve yakında iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30. yılını kutlayacaklarını söyledi.

Ukrayna ile Azerbaycan arasındaki ticaret cirosu 1 milyar dolara ulaştı

Ukrayna cumhurbaşkanı, koronavirüs pandemisine rağmen 2021’de Ukrayna ile Azerbaycan arasındaki ticaretin arttığını kaydetti. Ona göre ülkeler bunun üzerinde durmaya niyetli değiller. Zelenskiy “Ticaret cirosu dünya çapında olanlara, ülkelerimizin de istisna olmadığı COVID-19’a rağmen, son yedi yıl içinde ilk kez yaşanan pandemiye rağmen azalmadı. 1 milyar dolarlık bir rekor var.” diyerek “Cumhurbaşkanı Aliyev ile önümüzdeki iki yıl içinde ikili ticaret hacmini ikiye katlama hedefi belirledik.” diye ekledi.

Ayrıca, Azerbaycan heyeti ile ticaret, ekonomi, yakıt ve enerji, askeri-teknik, altyapı, uçak, tarım-sanayi, kültürel ve insani alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin yeni içeriğini doldurma planlarını ayrıntılı olarak görüştüklerini belirten Zelenskiy “İlham Aliyev’e göre, Ukrayna ile Azerbaycan arasındaki işbirliği güçlü dostluğa dayanıyor ve bugün Kiev’de imzalanan belgeler ikili ilişkilerin derinleşmesine yardımcı olacak. Özellikle gıda güvenliğinde işbirliği ve konularda karşılıklı anlayışa ilişkin hükümetlerarası bir anlaşma imzalandı. ikili ticarette acil işbirliği, tarım alanında işbirliği, enerji alanında işbirliğinin genişletilmesi, kara ilişkileri alanında işbirliği.” diye ekledi.

Azerbaycan, Ukraynalılar için yaklaşık 2 yıldır yürürlükte olan giriş kısıtlamalarını iptal etti

Taraflar ayrıca 2022’nin ilk yarısında Hükümetlerarası Ortak Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun bir toplantısının yapılması konusunda anlaştılar. Özellikle, Ukrayna ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları Konseyi’nin bir toplantısının yapılması planlanıyor.

Zelenskiy “Bugün vardığımız anlaşmaların, devletlerimizin stratejik ortaklığının daha da etkili, esaslı ve karşılıklı yarar sağlayan bir aşamasını başlattığına inanıyorum.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com