Holodomor Kurbanlarını Anma Günü’nde Kiev’de bir dakikalık saygı duruşu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’de, 28 Kasım günü saat 16:00’da, 1932-1933 Holodomor kurbanlarının hatırasına, Ukrayna halkının soykırımı, 1921-1923 ve 1946-1947 kitlesel kıtlıkları anmak için bir dakikalık saygı duruşu düzenlenecek.

Kiev Şehir Devlet İdaresi’nin basın servisi tarafından yayınlanan mesajda “Başkentte bu günde, herhangi bir formatta eğlence içerikli etkinliklerin düzenlenmesi sınırlı olacak. Tüm şehrin topraklarında, Ukrayna Devlet bayrağı indirilecek veya bir yas şeridi asılacak” denildi.

Kievliler ayrıca All-Ukranian organizasyonunun düzenlediği “Bir Mum Yakma” kampanyasına katılacaklar.

Kasım ayının dördüncü Cumartesi günü başkent, özellikle “Holodomor Kurbanları Anıtı” Ulusal Müzesi’nde (Lavrskaya St., 3), Mikhailovskaya Meydanı’nda 1932-1933 Holodomor Kurbanları Anıt Tabelası’nda ve diğer yerlerde dualar, çiçek bırakma ve ikon lambalarının yerleştirilmesi şeklinde törenlere ev sahipliği yapacak.

Bilgilendirme, eğitim ve diğer tematik etkinlikler, “Hafızayı sakla” genel sloganı altında online formatta ve sosyal ağlarda sürdürülecek.

6 Aralık’a kadar Halk Kütüphanesi’nde Kiev’deki yetişkinler için Lesia Ukrainka, “Yıkılmaz iradenin trajedisi” adlı bir kitap sergisi düzenlendi.

27 Kasım’da, Ulusal Tarih ve Mimarlık Müzesi (Kiev Kalesi), Holodomor kurbanlarının anısına bir film gösterimi ve Yuriy Grajdan‘ın bir konferansının olduğu etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Ayrıca Kiev Devlet Arşivlerinin internet sitesinde “1932-1933 Ukrayna’da Holodomor kurbanlarının anma yıldönümü” arşiv belgeleri yayınlanacak.

Holodomor nedir?

1932 sonbaharında komünist hükümetin başlattığı özel bir cezalandırma operasyonu sonucunda yaşanan büyük bir yapay kıtlık. Bu koşulların bilinçli olarak yaratılmasının bir sonucu olarak, 1932-1933 yıllarında birkaç ayında Ukrayna’da milyonlarca insan öldü. Ne yazık ki, suçun vahim koşulları ve ölüm istatistiklerinin tutulmasının kasıtlı olarak yasaklanması, mağdurların tam sayısını belirlemeyi imkansız kılmaktadır. Bazı tahminlere göre 7 milyondan fazla Ukraynalı açlıkla karşı karşıya kaldı.

Daha detaylı bilgi ve fotoğraflar: https://www.ukrhaber.com/blog/buyuk-ukrayna-kitligi-holodomor/

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com