Hafta sonu karantinası restoran gelirlerinde % 40 düşüşe sebep olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kafe ve restoran otomasyon şirketi Poster tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kafe ve restoran gelirlerinin büyük kısmı Cumartesi ve Pazar günleri kazanılmaktadır.

Karantina

Restoranların hafta sonları çalışmasını yasakladıktan sonra, haftalık gelirleri % 40’tan fazla düşecek.

Hafta sonları, restoran işletmeleri haftalık cirolarının ortalama % 41’ini, barlar % 40’ını, pizzacılar, nargile ve fast food dükkanları yaklaşık % 35’ini, pastaneler ise % 30’unu kazanmaktadır.

Hafta sonu gelirleri haftalık cirolarının yaklaşık % 25-27’sini oluşturduğundan, kahve dükkanları ve fırınlar hafta sonu karantinasından en az etkilenecek grup olacak.

Hafta sonları işin durdurulması, kuruluşların gelirlerinde keskin bir düşüşe neden olurken, sabit maliyetler aynı kalacaktır. Özellikle marjı % 20’yi geçmeyen restoran işletmesi için bu direkt işletme zararına dönüşecektir.

Restoran işletmecisi Denis Zhatkin‘e göre, tüm bunlar, personelin toplu olarak işten çıkarılmasına ve ülke genelinde işyerlerinin kapanmasına yol açacak.

Denis Zhatkin, “Saat 22:00’den sonra çalışma kısıtlaması, restoran cirosunun yaklaşık % 15’ini kesti. Hafta sonları ve Cuma akşamı çalışma yasaklanırsa, gelirin % 60’ını kaybedeceğiz.” dedi.

Tüm bunlara ek olarak, hafta sonları karantinayı sıkılaştırmanın tüm üretim sürecini sekteye uğratacağını, çünkü restoranda sürekli bir üretim olduğu için tedarik sürecinin bazen 2-3 gün sürdüğünü de belirtmektedirler.

İşletmeler hafta sonları ne kadar kazanıyor, haftalık cironun yüzdesi

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com