Güvenli bir Ukrayna olmadan güvenli bir Avrupa olamaz

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Konseyi’nin eski Başkanı ve şu anda Avrupa Halk Partisi’nin başkanı olan Donald Tusk, bağımsız bir Ukrayna olmadan Avrupa’nın olamayacağı konusunda ısrar ediyor.

Donald Tusk Güvenli bir Ukrayna olmadan güvenli bir Avrupa olamaz

Kiev Güvenlik Forumu’nda konuşan Tusk katılımcılara İngilizce olarak hitap etti, ancak konuşmanın sonunda 2019’da Verkhovna Rada’da söylediği sözlerini hatırlayarak Ukraynacaya geçti:

“Bağımsız bir Ukrayna olmadan sadece Avrupa olamaz. Güvenli bir Ukrayna olmadan güvenli bir Avrupa olamaz. Basitçe ifade etmek gerekirse, Ukrayna olmadan Avrupa olamaz.” dedi.

AB’nin genel olarak Doğu Avrupa’ya yönelik tutumunu yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ve ilgili tüm ülkelerin siyasi bir sinyal göndermesi ve net eylem planlarıyla AB ve NATO üyeliği hedefine ulaşılabileceğini garanti etmesi gerektiğini vurguladı.

Tusk “Ya Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve bölgedeki demokrasiler Ukrayna da dahil olmak üzere, Doğu Avrupa’yı demokrasiye, gerçek bağımsızlık ve Avrupa projesine üyeliğe giden zorlu yolda, desteklemek için düşünceli yaklaşımlar sunacak ya da Rusya liderlik boşluğunu dolduracaktır.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com