Guterres, Ukrayna’ya yapılacak küresel yardımın nihai hedefini belirledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel çabaların nihai hedefinin, Ukrayna’nın BM Şartı’na uygun olarak uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi. BM, Ukrayna’da adil bir barışın tesisi için çözümler aramaya devam edecek.

Guterres, Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında “Sürekli olarak ifade ettiğim Birleşmiş Milletler’in tutumu çok nettir: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, BM Tüzüğü’nün ve uluslararası hukukun ihlalidir. Ukrayna’nın egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne uluslararası alanda tanınan sınırları içinde saygı gösterilmelidir.” dedi..

Nihai hedefin açık olduğunu vurguladı: BM Şartı, uluslararası hukuk ve savaşın başlamasının yıldönümü vesilesiyle Ukrayna’da adil ve kalıcı bir barışa ilişkin son Genel Kurul kararına dayanan adil bir barış.

Genel Sekreter, adil bir barış sağlanması mümkün olana kadar, BM’nin Ukrayna halkına acılar ve ağır küresel sonuçlar getiren savaşın sonuçlarını hafifletmek için çok çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri, “Ukrayna ve dünya halkı için bir çözüm ve adil bir barış aramaya devam edeceğimize sizi temin ederim” dedi.

Ukrayna’da barışa ilişkin BM kararı: ayrıntılar

23 Şubat’ta 141 BM üye ülkesi, Ukrayna’da kapsamlı, adil ve kalıcı barış kararına destek verdi. Karar metni, Rusya’ya tüm birliklerini Ukrayna topraklarından derhal ve koşulsuz olarak geri çekmesi için ısrarlı bir çağrıyı ifade ediyor. Karara yedi ülke “hayır” oy verirken, 32 “çekimser” kaldı. Ukrayna’da barışa karşı çıkan ülkeler: Rusya, Beyaz Rusya, Kuzey Kore, Eritre, Mali, Nikaragua ve Suriye oldu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com