“Grivna, TL’den daha hassas: Ekonomik riskler listesinde Ukrayna lider”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

“Ukrayna, gelişmekte olan ülkeler içinde ekonomisi en hassas ve dış risklere karşı en dayanıksız olan ülke.” Bu tespit İngiliz IHS Markit şirketine ait.

Araştırmada, ülkelerin para birimlerinin istikrarı, çektikleri doğrudan yabancı yatırım miktarı, dış borçları, döviz rezervleri, enflasyon oranları, siyasi riskleri ve makroekonomi yönetimleri mercek altına alındı.

RBK ajansının aktardığı araştırma sonuçlarına göre, Ukrayna, “ekonomik hassasiyet” sıralamasında Sudan, Yemen, Sierra Leone, Etiyopya gibi ülkelerle aynı kategoride yer aldı.

IHS Markit uzmanları, grivnanın hassasiyetinin, sene başından bu yana yaklaşık yüzde 34 değer yitiren TL’den daha fazla olduğunun altını çizdi. Aynı dönemde grivna ise dolar karşısında yüzde 0,25 değer kaybetti.

Bütçe açığını ve cari açığı kapmak için dış finansmana ihtiyaç duyması, ülkenin döviz rezervlerinin ithalatı karşılama miktarının düşük oluşu, dış borç miktarı ve borçlarının döviz gelirlerinin çok üzerinde olması, Ukrayna ekonomisini risklere karşı hassas kılan faktörler olarak sıralandı.

2019 yılında Ukrayna’nın 15,5 milyar dolarlık kredi ödemesine başlayacağı belirtilen raporda, ülkenin önümüzdeki sene ödemekle yükümlü olduğu borç miktarının 6,5 milyar dolar olduğu kaydedildi.

IHS Markit, Ukrayna için “olumlu faktör” olarak ise doğal gaz piyasasının liberalleştirilmesini gösterdi. Başbakan Vladimir Groysman, 19 Ekim tarihinden itibaren halk için doğal gaz fiyatlarının yüzde 23,5 artırıldığını açıklamıştı. IMF, kredilerin devamı için halkın kullandığı doğal gaza zam yapılması şartını koymuştu.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com