Gazprom, Ukrayna üzerinden Macaristan’a gaz geçişini askıya aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna doğalgaz iletim sistemi operatörü, 1 Ekim 2021’den itibaren Rus “Gazprom” un Ukrayna üzerinden Macaristan yönünde doğalgaz geçişini durdurduğunu söyledi.

Gazprom

Açıklamaya göre Ukrayna’dan Macaristan’a giriş kapasitesi tüm gaz yılı için (Ekim 2021’den 30 Eylül 2022’ye kadar) günde 24.6 milyon metreküp tutarında sözleşme yapılmasına rağmen, gaz geçişi için hiçbir başvuru alınmadı.

Şirket, Macaristan’dan Ukrayna’ya gaz ithalatının tersten gerçekleşmesi nedeniyle, şu anda Macaristan’dan transit geçiş imkanının bulunmadığını belirten şirket “Macaristan, onlarca yıldır Ukrayna toprakları üzerinden doğalgaz aldı ve Ukrayna tarafı hiçbir zaman yükümlülüklerini ihlal etmedi. Ayrıca Ukrayna yolu, Macaristan’a gaz tedarik etmek için en kısa yol olduğu için ekonomik açıdan en kârlı yoldur.” dedi.

Zelensky, ısıtma sezonunun sonuna kadar fiyat arttırılmayacağına dair söz verdi

Gazprom tarafından gaz yollarının mevcut tekelleştirilmesinin, AB gaz piyasalarının işleyişinin temel ilkeleri olan rekabet ve şeffaflık ilkelerinin ihlalini de gündeme getirmektedir diyen Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü (OGTSU) CEO’su Sergey Makagon “Bir oyuncunun baskın konumunun güçlendirilmesi ve Avrupa’da gaz fiyatlarında şok edici bir yükselişin arka planındaki, siyasi amaçlarla koz kullanması durdurulmalıdır.” dedi.

OGTSU, ABD ve Almanya’nın Ukrayna üzerinden gaz geçişini koruma ihtiyacına ilişkin açıklamasını hatırlattı. Aynı zamanda Gazprom, Ukrayna gaz taşıma sistemi aracılığıyla transit hacimlerini azaltmaya devam ediyor.

27 Eylül’de Macar MVM Group ve Budapeşte’deki Gazprom Export, Macaristan’a gaz tedariki için yeni bir uzun vadeli sözleşme imzaladı. Yeni belge, koşulları 10 yılda değiştirme olasılığı ile 15 yıl için tasarlandı. Macaristan yılda 4.5 milyar metreküp alacak. 3.5 milyar metreküp Sırbistan üzerinden (Türk Akımı doğalgaz boru hattı ve onun kara uzantıları yoluyla) ve 1 milyar metreküp Avusturya üzerinden.

İmzayla bağlantılı olarak, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın bu karara “şaşırdığını ve hayal kırıklığına uğradığını” belirten bir açıklama yaptı. “Bunu, Kremlin’i memnun etmek ve Ukrayna’nın ulusal çıkarlarına ve Ukrayna-Macaristan ilişkilerine zarar vermek için alınan, tamamen siyasi, ekonomik olarak haksız bir karar olarak görüyoruz, Ukrayna ve Macaristan Cumhuriyeti arasında 6 Aralık 1991’te imzalanan Komşuluk ve İşbirliğinin Temelleri Antlaşması’nın ilkelerine uymamaktadır.” açıklaması yaptı.

Ukrayna’da yeni otomobil pazarı krizin eşiğinde: Stok kalmadı

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Siyjarto, “Ülkemizin güvenli gaz arzına, Macar halkının evlerini ısıtmaya ve sanayinin çalışmasına müdahale etmeyi egemenliğimizin ve ulusal güvenlik çıkarlarımızın ciddi bir ihlali olarak gördüğünü” söyledi.

Avrupa Komisyonu, Macar MVM Group ve Gazprom Export tarafından bir gün önce imzalanan Macaristan’a gaz tedarikine yönelik uzun vadeli bir sözleşmenin sonuçlarının ne olabileceğini kontrol ettiklerini söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com