Gazprom ile geçmişteki sözleşmeler nedeniyle Ukrayna ekonomik büyümeden mahrum kaldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Naftogaz genel müdürü Yuri Vitrenko tarafından yapılan bir açıklamaya göre 2009 yılında sonuçlanan Rus gazının temini ve geçişi için yapılan sözleşmeler, Ukrayna ekonomisinin büyümeden mahrum kalmasına ve her yıl on milyarlarca doların sadece Gazprom’a transferine sebep oldu.

Finance.ua’nın haberine göre, Vitrenko’ya göre, dönemin Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan sözleşmeler, insanlık tarihinin en büyük olmasa bile, nihai sözleşme miktarının 250 milyar doları aşması nedeniyle “yüzyılın sözleşmeleri” olarak adlandırılabilir.

“Bu sözleşmeler (2009 gaz sözleşmeleri) 11 yıl boyunca Ukrayna ekonomisini etkileyebilecek önemli faktördü. Tahminlere göre, Avrupa standartlarıyla karşılaştırıldığında, özellikle Yanukoviç döneminde bu sözleşmelerle ilgili çalışmalar Ukrayna‘ya on milyarlarca doların kaybına mal oldu ve aslında kırk milyon insanımızın istikrarlı ekonomik büyüme olanaklarından mahrum kalmasına neden oldu.” dedi.

Buna ek olarak Vitrenko, Naftogaz‘ın sözleşme şartlarına itiraz ettiği (ve kazandığı) tahkim işlemlerinin, iddialar açısından 100 milyar dolardan fazla olması nedeniyle tarihin en büyüğü olduğunu söyledi.

Vitrenko, Ukrayna’nın 2009’dan beri Avrupa ve ABD’nin çıkarları için transit sözleşmeleri analiz etmesinin ve bu hikayeden “doğru dersleri alması” gerektiğini belirtti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com