G7, Rus petrolünün tavan fiyatını değiştirmeyi reddetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Japonya Dışişleri Bakanlığı: Rusya'ya yaptırımlar ve Ukrayna'ya destek G7'nin ana önceliği olacak

G7, daha önce Rus petrolü için getirilen fiyat tavanını -varil başına 60 dolar- değiştirmeden bırakmayı planlıyor. Dünya petrol fiyatları birkaç haftadır artmaya devam ediyor.

Mevcut tavan fiyatın Aralık ayında uygulamaya konulduğu; son haftalarda, dünya petrol fiyatları önemli ölçüde artmasına rağmen Rus petrolüne yönelik kısıtlamaların değişmemesine karar verildi.

Pazartesi günü, gösterge petrol Brent ve ABD ham petrol vadeli işlemleri ortalama varil başına 80 doların üzerinde kaldı. Ancak Reuters’in kaynağına göre Rus petrolü şu anda Brent’e göre yaklaşık 30 dolar indirimle satılıyor. Yani yaklaşık 50 dolar seviyesinde.

Reuters’e açıklamada bulunan bir kaynak, G7’nin Rus petrolü için tavan fiyatı aşma girişimleriyle mücadele etmeyi planladığını da kaydetti. Bu nedenle, bazı piyasa katılımcıları teslimat, navlun, gümrük ve sigorta maliyetlerini petrolün kendi maliyetinden ayrılamayacak şekilde manipüle etmeye çalıştıklarını, bazılarının, izlemeyi zorlaştırmak için Rus petrolü taşıyan tankerlerin transponderlerini (işaretlerini) devre dışı bıraktıklarını belirtti.

Rus petrolünün durumu

Rusya’ya yönelik yaptırımların bir parçası olarak Avrupa Birliği, Aralık ayından itibaren Rus petrolü ithalatını durdurdu. Şubat ayında benzer yasaklar Rus petrol ürünlerine getirildi.

Rusya’nın Avrupa pazarlarındaki kaybını diğer bölgeler pahasına telafi edememesi için, sözde tavan fiyat getirildi. Esasen Batı, dünyanın geri kalanının Rus petrolünü bu tavanın üzerinde bir fiyata satın almasını yasakladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com