Freedom House, Ukrayna’yı internet konusunda “kısmen özgür” olarak tanımladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Freedom House, Ukrayna’yı ülke bazında yıllık olarak yayınladığı internet özgürlüğü değerlendirmesinde (Net 2019) “kısmen özgür” bir ülke olarak nitelendirdi.

“Ukrayna’da internet penetrasyonu 2018–2019 yıllarında önemli ölçüde değişmedi. Erişim, nüfusun çoğu için uygun fiyatlı olmaya devam etmektedir. Ülke geniş ekonomik zorluklar nedeniyle zarar görmesine rağmen Ukrayna’nın bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) pazarı, oldukça çeşitlidir, Rusya’nın Kırım’ı işgali ve Donbass’da devam eden ihtilafa rağmen.” denildi.

Geçen yılda Ukrayna “kısmen özgür” statüsünü almıştı.

2019 sıralamasına göre, Ukrayna “kısmen özgür” olarak Kırgızistan’ın ve durumlarını iyileştiren Ermenistan ve Gürcistan’ın altında kaldı.

Bakınız: Ukrayna’da İnternet kullanıcılarının sayısı % 7 arttı. Kadınlar daha aktif.

Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Özbekistan ve Rusya, Freedom House tarafından İnternet özgürlüğü açısından “özgür olmayan” ülkeler olarak seçildi.

Net Özgürlük 2019“, dünya genelinde internet kullanıcılarının % 87’sini oluşturan 65 ülkede internet özgürlüğünü değerlendirmektedir. Rapor Haziran 2018 ve Mayıs 2019 arasında meydana gelen gelişmelere odaklanmakla birlikte, daha yeni olaylar da dahil edildi.

195 ülkenin yer aldığı raporda 86 ülke özgür, 59 ülke kısmen özgür ve 50 ülke özgür olmayan olarak tanımlanmıştır. Türkiye‘de internet özgürlüğü derecelendirmesinde özgür olmayan sınıfında kabul edilmiştir.

Freedom House, demokratik değişimi destekleyen, dünyadaki özgürlüğün durumunu izleyen ve demokrasi ve insan haklarını savunan bağımsız bir gözlemci örgütü olarak kendisini tanımlamaktadır.

Rapor adresi: https://freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2019/democracy-in-retreat

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com