Fiyatlar: İstanbul-Kiev Karşılaştırması

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Numbeo sitesinde kullanıcılardan gelen bilgiler doğrultusunda bazı ürün ve ürün gruplarında şehir ve ülkelerdeki ortalama fiyatlar belirlenmektedir. Veriyi aldığımız esnada Mayıs 2019 itibariyle İstanbul için 921, Kiev için 718 veri girişi olmuştu.

İstanbul’da 10 bin TL ile kurulan bir yaşam standartının aynısı sağlanmak istenirse Kiev’de 11 bin 068 TL gerekmektedir.

Unutmayalım ki her kişinin harcama kültürü ve yaşam standartı ve bu yaşam standartını belirleyen değişkenleri farklıdır. Bu rakamlar, belirlenen harcama kalemleri ile ortaya koyulup genel bir fikir vermesi içindir. Mesela Kiev’de alkol ürünleri fiyatları çok düşüktür; alkol harcaması olmayan birisi için alkol fiyatı yaşam standartını etkilemeyecektir.

5 ay kadar önce yine sitemizde “Ukrayna’da Yaşam Ucuz mu?” başlıklı bir yazı hazırlamış ve burada da benzer istatistikleri koymuştuk. Mayıs ayı itibariyle güncel karşılaştırma Kiev-İstanbul için şöyledir:

Indices Difference
Info
Consumer Prices in Kiev are 4.90% lower than in Istanbul
Consumer Prices Including Rent in Kiev are 10.68% higher than in Istanbul
Rent Prices in Kiev are 74.34% higher than in Istanbul
Restaurant Prices in Kiev are 10.71% higher than in Istanbul
Groceries Prices in Kiev are 14.90% lower than in Istanbul
Local Purchasing Power in Kiev is 7.88% lower than in Istanbul

Özellikle kira ücretlerinin Kiev’de çok yüksek olduğu dikkat çekmektedir. Süt ve süt ürünleri Kiev’de daha pahalıyken, yumurta İstanbul’da daha pahalı. Alkollu ve kolalı içeceklerde İstanbul açık farkla pahalıyken, Kiev’de benzer farkı su fiyatlarında görüyoruz. Özel okul fiyatları hemen hemen başabaş giderken kıyafet ve ayakkabı fiyatlarında Kiev 2 kat üzerinde daha pahalıdır. Hakeza daire kira fiyatlarında da Kiev % 80’e varan oradan daha pahalı.

Vergi sonrası ortalama ücret  İstanbul’da 2,721 TL iken, Kiev’de 2,774 TL olmuştur.

Detaylı incelemek için tıklayınız.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com