Fitch Ukrayna’nın notunu arttırdı, büyüme tahminini ise % 3.4’e yükseltti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Ukrayna’nın 2019 ekonomik büyüme tahminini % 2.6’dan % 3.4’e yükseltirken, Ukrayna’nın uzun dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notu ‘B-‘ den ‘B’ ye çıkardı.

Açıklama’da Ukrayna’nın mali ve dış finansmana zamanında erişim sağladığı, makroekonomik istikrarı artırdığı ve kamu borçlanmasını azalttığı belirtildi. Ayrıca iç politikadaki belirsizliğin de azaldığı ifade edildi.

Kredi notunun görünümü ise ‘Pozitif’ olarak belirlendi.

Fitch, Ukrayna’nın kamu borcunun ise üç yıl önce yüzde 69 iken yıl sonunda yüzde 50’nin altına inmesini; kamu borç oranının önümüzdeki iki yıl içinde daha da düşmesini bekliyor.

Fitch’in ayrıca Ukrayna’da 2020 için reel GSYİH büyüme tahminini % 3.1’den % 3.2’ye çıkardığı belirtiliyor. 2021 yılında ise ajans % 3.5 oranında bir artış bekliyor.

Yayınlanan incelemede 2019 yılının ikinci çeyreğinde, yüksek yurt içi talep ve beklenenden yüksek tahıl hasadından ötürü büyüyen tarım sektörü etkisiyle % 4.6’lık güçlü bir büyüme gerçekleşti.

Ajans tahminlerine göre, 2020’de Ukrayna’nın GSYİH büyümesi, tüketici momentumundaki bir düşüş, tarım sektöründeki göstergelerin normalleşmesi ve gaz fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bir miktar daha yüksek (% 3.2) olacak.

Ayrıca bakınız: Fitch Ratings, Ukrayna’nın Notunu Açıkladı

Ek olarak, Fitch, Gazprom ile Naftogaz arasında bir anlaşma yapılmamasının, gelirlerin azalmasına neden olacağını, ancak bunun enerji kıtlığına yol açmayacağını öngörüyor.

Başbakan Aleksey Gonçaruk 2 Eylül’de yaptığı açıklamada, Ukrayna ekonomisinin önümüzdeki 5 yıl içinde % 40 oranında büyüyeceğini söyledi. Başbakan, hükümet Ukrayna’nın GSYİH’nın 2020’de en az % 5, gelecek yıllarda da en az % 7 olmak üzere, beş yılda % 40’lık bir büyüme sağlayacağını öngörüyor.

Bildirildiği üzere, Uluslararası Para Fonu, 2019 yılında % 3.2 ve 2020’de % 3.5 olarak küresel ekonomik büyümeyi öngörüyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com