Facebook, Ukrayna aleyhinde yayın yapan pekçok hesap, sayfa ve grubu kapattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Facebook yayınladığı bir haberle Ukrayna’ya dönük yerel odaklı olarak koordine edilmiş asılsız haber ve ithamlarda bulunan hesap, sayfa ve grupları kapattığını duyurdu.

Facebook tarafından yayınlanan mesajın Ukrayna ile ilgili bölümünü Türkçeye çevirerek sunuyoruz:

Ayrıca, Ukrayna’da yerel odaklı koordine edilmiş asılsız haber ve ithamlarda bulunmak üzere faaliyette bulunan 168 hesabı, 149 Facebook sayfasını ve 79 grubu kaldırdık. Bu faaliyetlerin arkasındaki kişiler, Grupları ve bazı Sayfaları yönetmek için sahte hesaplar kullandıkları; bunlardan bazılarının zaman içinde adlarını değiştirdiklerini  ve aynı zamanda etkileşimi arttırmak, içeriği yaymak ve insanları haber bülteni olarak platform dışı sitelere yönlendirmek için kullandıkları tespit edildi. Sayfa yöneticileri ve hesap sahipleri tipik olarak  ünlüler hakkında yazıların, iş, spor, yerel ve uluslararası haberleri sunma, Ukrayna seçimleri, siyasi adaylar ve çeşitli kişilerin eleştirisini de içeren siyasi ve ekonomik meselelerle alakalı yazılar yayınlama faaliyetlerinde bulundular. Bu etkinliğin arkasındaki kişiler kimliklerini gizlemeye çalışsalar da, incelememiz sonucunda bu faaliyetlerin tek merkezden ve Ukrayna halkla ilişkiler firması Pragmatico tarafından yönetildiğini ortaya koydu..

  • Varlık: Facebook’ta bulunan 168 hesap, 149 sayfa ve 79 grup.
  • Takipçiler: 4.2 milyon kadar hesap bu sayfalardan biri ve birkaçını takip ediyordu. Yaklaşık 401.000 hesap bu gruplardan en az birine katılmıştı.
  • Reklam: Facebook ve Instagram reklamlarına harcanan yaklaşık 1,6 milyon ABD doları, ABD doları cinsinden ödenmişti.

Bu hesapları, eşgüdümlü davranış analizleriyle iç soruşturmamız sonucunda tespit ettik.

Aşağıda, bu sayfaların bazıları tarafından yayınlanan içeriğin örnekleri verilmiştir.

Poroşenko’nun adamlarına yumurta atıldı. Yanukoviç’e bile daha iyi davranıldı. Utanç verici.

Üst mesaj: Kimse bu kadarını beklemiyordu.

Haber başlığı: Elena Zelenskaya’ya kocası hakkında gizli bir mektup online olarak sızdırılmış.

Üst mesaj: Zelenskiy kafa koparmaya başladı.

Haber: Bölgelerin “Kara kutusu”: Başsavcılığa Kuçma’nın damadı Pinçuk’u sorgulama çağrısı.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com