Euro plakalı sürücülere para cezaları verilmeye başlandı: Kime ceza veriliyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da polis, Euro plakalı araç sürücülerini durdurarak, yerinde para cezası vermeye başladı.

Unian ajansının verdiği haberde belirtildiğine göre, araç için düzenlenen belgelere bakılarak arabayı Ukrayna topraklarına getiren kişi dışında bir sürücü tarafından kullanılan araçlara para cezası verilmektedir.

Cezalar arabanın belgelerine göre arabayı Ukrayna topraklarına getiren kişi dışında bir sürücü tarafından kullanıldığı ortaya çıktığında verilmektedir.

Yasanın ilk ihlali durumunda, trafik polisi tarafından 8 bin 500 UAH para cezası verilmektedir.

Fail ikinci kez yakalanırsa, ehliyetinin geri alınmasıyla beraber 17 bin UAH ceza kesilmektedir.

Denetimler şu anda sadece Hakov bölgesinde yapılmakta olup; polisler, Devlet Mali Hizmetinden izinli olmayan arabaların veritabanlarına erişmektedir.

Devriye polisi şu anda sistemi test etmekte olup birkaç günlük sürede onlarca sürücü para cezasına çarptırıldı. Bu uygulamanın yakında ülke geneline yayılması beklenmektedir. Polis, münhasıran mevcut mevzuat çerçevesinde hareket ettiğini belirtmektedir.

Euro plakalarla ilgili yapılan ve yapılacak düzenlemelerin kronolojisi:

  • 23 Şubat 2019’dan bu yana Ukrayna, tam tüketim vergisi oranında euro plakalı otomobiller için genel bir gümrükleme rejimine sahipti ve 24 Mayıs’tan bu yana, otomobil sahiplerinin bu araçların Ukrayna’da kullanımını durdurmaya yönelik para cezaları ödeyeceği varsayıldı, ancak parlamento bunların başlatımını 22 Ağustos’a erteledi
  • 12 Eylül 2019’da Verkhovna Rada, yabancı tescilli araçların Ukrayna gümrük bölgesine ithal edilmesi prosedürünü ihlal edenlere uygulanacak cezaların verilmesini üç ay daha erteleyen bir yasayı kabul etti.
  • 20 Eylül 2019’da, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna gümrük bölgesine yabancı tescilli araçların ithal edilmesi prosedürünü ihlal eden cezaların uygulanmasını üç ay süreyle erteleyen bir yasa imzaladı.
  • Ekim 2019’da, Eurobills’in gümrük işlemlerine ilişkin bir yasa tasarısı, yeni bir formüle göre parlamentoya sunuldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com