Eski yöntem geri geldi: Koronavirüs tedavisinde ventilatör yerine plastik torbalar (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, hastanelere COVID-19’lu hastaların tedavisi için gerekli tıbbi ekipman yeterince sağlanmamakta ve mekanik ventilasyon cihazlarında ciddi bir eksiklik bulunmaktadır.

Tıpta geçmişte test edilmiş ve birçok kritik koronavirüs enfeksiyonu hastasının hayatını kurtarmak için kullanılabilecek pahalı ekipmanların kullanılmasını gerektirmeyen bir yöntem olduğu ortaya çıkıyor. Kabarcık CPAP olarak adlandırılan bir yöntem. ( “akciğerlerin sabit pozitif basınçla havalandırılması” anlamına gelir).

Mart sonunda, Harkov’da tıp profesörü Vladimir Korsunov, bu yöntemi uygulamak için gerekli plastik torbalar ve vanaların imalatına yardım etmeleri için Ukraynalı işadamlarına başvurdu. Ve şu anda, Heson’da 6 Nisan itibariyle ilk parti kullanılmaya başlandı.

Harkov Tıp Akademisi Bölümü Başkanı, Lisansüstü Çalışmalar Profesörü Vladimir Korsunov yöntemin basit olduğunu ve hastanın kafasına takılan özel bir plastik torbanın kullanıldığını belirtti.

Torbaya iki tüp bağlanır. Bunlardan birine , basınçlı bir hava karışımı (yüksek oksijen içeriğine sahip hava veya saf oksijen) verilir. İkinci tüp hastanın soluduğu hava ve çıkan su buharını çekmektedir. Doktor, bu yöntemin uzun yıllar önce Ukrayna’da çocuklar için yoğun bakım sistemi oluşturulduğunda başarıyla uygulandığını ve birçok genç hastanın bu yöntem sayesinde kurtarıldığını da belirtti.

Ukrayna’da yeterli havalandırma cihazı bulunmadığı için plastik torba kullanılan bu yöntemle, ciddi şekilde hasta olan birçok hastanın, hastalığın kritik bir döneminde hayatta kalması için gerçek bir şans verecektir. Bu yöntem istenen etkiyi üretmezse, hasta ventilatöre bağlanacaktır.

CPAP’nin Ukrayna’daki kliniklerde yaygın olarak kullanılabilmesi için, belirtilen parametrelerle plastik torbaların üretimi düzenlendi. (ev tipi paketler buna uygun değildir). Biosphere Corporation bu konuda toksik olmayan plastikten bir poşet ve valflere ait modeli yarattı. Deneme için üretilen kitler kullanıldı ve sonuç başarılı oldu.

Biosphere Corporation’den Evgeni Matsibor “Bu kitlerin geliştirilmesi ve üretimi projesi sosyaldir, ürünler için hastanelerden para almıyoruz, Ukrayna’nın tüm tıbbi kurumlarına bu ürünleri ücretsiz olarak sunmaya hazırız.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com