Erdoğan ve Zelenskiy’nin Stratejik Konsey Toplantısı sonrasında imzaladığı bildiri metni

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy 10 Nisan akşamı yaptıkları görüşmenin ardından bir bildiri imzaladılar. Belgenin Ukraynaca metni Ukrayna Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlandı.

Erdoğan ve Zelenskiy

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayınlanan Ukrayna ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin dokuzuncu toplantısının ardından taraflar arasında üzerinde uzlaşılan maddeleri, Türkçeye çevirerek sunuyoruz:

Ukrayna ve Türkiye Cumhuriyeti (bundan böyle Taraflar olarak anılacaktır),

Dostluk, iyi komşuluk ilişkileri ve karşılıklı saygı ilkelerine dayanarak,

Bölgede ve ötesinde barış ve istikrar için çabalayarak,

Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirme ve karşılıklı çıkarlar temelinde her alanda işbirliğini güçlendirme iradesini yeniden teyit ederek,

Uluslararası hukuk ilke ve normlarına bağlılığını vurgulayarak,

Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 10 Nisan 2021 tarihinde iki devletin Cumhurbaşkanları eşbaşkanlığında düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Dokuzuncu Toplantısı’nın sonuçlarının ardından şu kararlar alındı:

  1. Ekonomi, ticaret, turizm, güvenlik, savunma sanayi, bilim, eğitim ve gençlik alanlarında taraflar arasında işbirliğini ve koordinasyonu derinleştirmek için ortak çabaları yoğunlaştırmak.
  2. Bakanlar ve koordinatörler düzeyinde “Quadriga” (2 + 2) formatında işbirliğini sürdürmek.
  3. Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içerisinde toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik koşulsuz desteği yeniden teyit etmek.
  4. Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğünü, özellikle de işgal edilmiş Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin ve Sivastopol şehrinin ve ayrıca Donetsk ve Lugansk bölgelerinin yeniden bütünleşmesini sağlamayı amaçlayan adımları koordine etmeye devam etmek.
  5. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve AGİT dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlar içindeki çok taraflı çabaları desteklemeye devam etmek.
  6. Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından yasadışı ve gayri meşru işgali sorununun çözümüne yönelik yeni bir format olarak Kırım Platformu’nun oluşturulmasını desteklemek.
  7. Geçici işgal nedeniyle anavatanları Kırım’ı terk etmek zorunda kalan Ukrayna vatandaşlarının, özellikle Kırım Tatarlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ortak çabaları güçlendirmek.
  8. Geçici olarak işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde ve Sivastopol şehrinde insan haklarının korunmasını ve Kırım Tatarları da dahil olmak üzere yasadışı olarak tutulan Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak için uluslararası hukuka uygun çabaları koordine etmek.
  9. Minsk Anlaşmalarına dayalı diyalog yoluyla, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin belirli bölgelerinde durumun barışçıl çözümünü desteklemek, AGİT Özel İzleme Misyonu’nun çalışmalarını not etmek ve faaliyetleri için azami desteği sağlamaya devam etmek.
  10. Terörizm, ayrılıkçılık ve aşırılıkla mücadelede her türlü şekli ve tezahürü ile işbirliğini ve ortak çabaları güçlendirmek.
  11. Uluslararası organize suçları, siber suçları, yasadışı göçü, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, silah ve insan ticaretini önlemek ve ortadan kaldırmak için ortak eylemde bulunmak.
  12. İade taleplerinin hızlı bir şekilde işleme alınmasını sağlamak.
  13. Mevcut ortak projeleri tamamlayarak ve yeni ortak projeler geliştirerek savunma sanayiinde işbirliğini daha da güçlendirme taahhüdünü yeniden teyit etmek.
  14. Ukrayna’nın NATO üyeliği olasılığını, özellikle yakın gelecekte bir Üyelik Eylem Planı alma niyetini desteklemek ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Müttefiklerin silahlı kuvvetleriyle birlikte çalışabilirliğini geliştirme arzusuna dikkat çekmek.
  15. NATO dahil ikili ve çok taraflı mekanizmalar yoluyla istikrar ve güvenliği sağlamak için Karadeniz bölgesinde bölgesel işbirliğine verilen desteği yeniden teyit etmek.
  16. Karşılıklı anlayış ve yapıcılık ruhu içinde bir Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini sonuçlandırmak için çalışmaları hızlandırmak.
  17. Her iki taraftaki yatırımcıların ve şirketlerin sorunlarını çözmek için gerekli önlemleri almak ve yeni yatırımları teşvik etmek.
  18. Giriş prosedürlerini basitleştirmek ve iki ülke vatandaşları için seyahat fırsatlarını iyileştirmek ve karşılıklı turizmi teşvik etmek için sınır kontrolünün daha da iyileştirilmesini.
  19. Türk Maarif Vakfı’nın Ukrayna’daki eğitim faaliyetlerini desteklemek.
  20. COVID-19 salgınını kontrol altına almak ve sosyal ve ekonomik sonuçlarının üstesinden gelmek için işbirliği ve koordinasyon taahhüdünü yeniden teyit etmek.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com