Erdoğan, Rusya’nın Donbass ve Kırım’a ilişkin iddialarını “gerçek dışı” olarak nitelendirdi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: REUTERS

Türkiye Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Kırım’ın ilhakını dünyada Çin’in bile tanımadığını kaydederek, Rusya’nın Kırım’ın ilhakını ve “LPR”nin bağımsızlığını tanıma taleplerini “çok maksimalist” ve “gerçek dışı” buluyor.

CNN’e verdiği bir röportajda İbrahim Kalın “Bunlar, Kırım ve Donbass’taki Ukraynalılar için kırmızı çizgiler. Ve haklı olarak, çünkü doğrudan Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ilgilendiriyor. Kırım’ın ilhakını tüm dünya gibi tanımadık. Çin bile ilhakını tanımadı. Kırım… Onlar (Ruslar) gerçekten başka fikirlerle ortaya çıkmalı.” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın, özellikle Rusya ile ateşkesin sağlanmasına yardımcı olmak için Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla açık bir iletişim hattını sürdürdüğünü de sözlerine ekleyen Kalın’a, Putin’in Erdoğan’ı dinleyip dinlemediği sorulduğunda, iki ülke liderinin “uzun süredir devam eden bir ilişkisi” olduğunu söyledi.

Zelenskiy, Ukraynalı hainlere seslendi: Rusya kendi askerlerini bile terk ediyor

Kalın “Elbette Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, onun tavsiyelerini, fikirlerini ve önerilerini dinliyor. Onların bakış açısından, çoğu NATO ülkesine güvenmedikleri, artık onlarla konuşmak istemedikleri anlaşılabilir. Bu doğru ya da yanlış ama şu bir gerçek ki Rus tarafının da, Rusların da güvenebileceği birileri tarafından konuşulması gerekir. Aksi takdirde bu savaş aylarca yıllarca devam edebilir ve dünyanın bir daha böylesine uzun bir savaşı kaldırabilmesi mümkün değildir. Ve tabii ki başka bir soğuk savaşı da kaldıramayız.” dedi.

Türkiye, kendisini Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu olarak sundu ve 10 Mart’ta her iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde de dahil olmak üzere birçok toplantı yaptı. Müzakerelerin bir sonraki turu 29 Mart’ta İstanbul’da yapılacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com

Exit mobile version