Enflasyon Ukrayna’ya geri mi dönüyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Tüketici fiyatları endeksi üç ay içinde ilk kez Eylül ayında arttı.

Devlet İstatistik Servisi web sitesinde bildirildiğine göre Eylül ayında Ağustos ayına göre tüketici fiyatları endeksi % 0.7 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında enflasyon Temmuz ayına göre % 0.3 düşmüştü. 2019 yılı Ocak ayından bu yana artış ise % 3.4 oldu.

Eylül 2019’daki en yüksek artış, sebze ve demiryolu yolcu taşımacılığı (her biri % 28), sıcak su ve ısıtma (her biri % 19.1) ve içme sularında (% 17.9) kaydedilmiştir.

İncelenen dönemde, yumurta (% 23.6), doğalgaz (% 8.5), yakıt ve yağlar (% 8.2) ve ayakkabı (% 0.3) fiyatlarında da bir düşüş gerçekleşmiştir.

Bakınız: Ağustos ayında da Ukrayna’da fiyatlar düştü. % 0.3 deflasyon

Devlet İstatistik Servisi, raporda Kırım, Sevastopol’daki Rus işgal bölgelerinin ve Lugansk ve Donetsk bölgelerinin verilerini içermediği belirtilmiştir.

Son 12 aylık rakamlar dikkate alındığında Eylül ayında enflasyon % 7.5 olarak gerçekleşmiş oldu. Temmuz 2019’da son 1 yıllık enflasyon % 9.1 iken Ağustos 2019’da da % 8.8’e düşmüştü. Ukrayna Merkez Bankası tahminlerine göre yıl sonunda enflasyon % 6.3’e gerileyecek.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com