En zengin 10 Ukraynalı. Sıralama son 1 yıl içerisinde nasıl değişti?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın en zengin adamı, daha önce olduğu gibi, 7.3 milyar dolar olarak tahmin edilen serveti ile Rinat Akhmetov olmaya devam ediyor. En zengin 10 Ukraynalı arasında sıralaması değişenler olduğu gibi listeye yeni girenler de oldu.

En zengin 10 Ukraynalı

NV dergisi, yatırım şirketi Dragon Capital ile birlikte geçtiğimiz yıl sonunda en zengin 100 listesi yayınlamıştı. Focus dergisi tarafından yapılan yeni yapılan bir çalışmaya göre özellikle ilk 10’da yer değiştirmelerin ve listeye yeni girenlerin olduğunu görüyoruz. 2 kişi sıralamada yükselerek ilk 10 listesine girerken; en zengin ilk ikinin ise yeri değişmedi.

İlk sırada 7.3 milyar dolar serveti ile ilk sırada yine Rinat Ahkmetov yer alıyor. Akhmetov geçen yıl da 9.629 milyar dolar servet ile ilk sırada idi.

İkinci sırada 2.4 milyar dolarlık serveti ile Interpipe’ın sahibi Viktor Pinçuk‘un yeri de değişmedi. Pinçuk’un serveti geçen yıl 2.310 milyar dolar idi.

Üçüncü sırada, Grup DF’nin sahibi “Avusturyalı mahkum” Dmitriy Firtaş 1.8 milyar dolarla yer aldı. . Kimya endüstrisinde başarılı bir işadamı olan Firtaş servetini her sene hızla arttırmakta ve geçtiğimiz yıl 792 milyon dolar ile 8. sırada idi.

Dördüncü sırada, Smart Holding grubunun sahibi milletvekili Vadim Novinskiy bulunmakta. Servetinin 1,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Vadim Novinsky’nin şirketleri finans ve gayrimenkulden madenciliğe kadar birçok sektörde faaliyet gösteriyor. En önemli varlıklardan biri, % 25’lik bir hisse ile Rinat Akhmetov’un ortağı olarak bulunduğu Metinvest holdingdir. Vadim Novinskiy geçen yıl 1.767 milyar dolar servet ile 3. sırada yer alıyordu.

Beşinci sırada, 1.3 milyar dolarlık servetiyle Roshen şirketinin eski başkanı ve eski cumhurbaşkanı Petro Poroşenko yer alıyor. Daha önce olduğu gibi, Poroşenko’nun ana geliri Roshen şirketi ile ilişkilidir. 2014 yılından bu yana, şekerleme varlıkları yatırım bankası Rothschild’in yönetimine olan bir fon tarafından yönetiliyor, ancak 2019’da Poroşenko’nun en büyük oğlu Aleksey başa geçti. Petro Paraşenko geçtiğimiz yıl 1.253 milyar dolar serveti ile 6. sıradaydı.

Altıncı sırada, 1,2 milyar doları olan Alexander ve Galina Geregi çifti bulunmakta. Hipermarket zincirleri Epicenter ve Novaya Liniya ile birlikte tarımsal varlıklara yatırım yapıyorlar. Geçtiğimiz yıl Geregi çifti 930 milyon dolar servet ile 7. sırada idi.

Yedinci sırada, TOP-10’un en ilginç kişisi, 1.2 milyar dolarla servetle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vaftiz babası ve bir dizi enerji şirketinin sahibi milletvekili Viktor Medvedçuk yer alıyor. Medvedçuk’un eşi Oksana Marçenko adına çok sayıda Rus ve denizaşırı şirket kayıtlı. Medvedçuk geçtiğimiz yıl 133 milyon dolarlık serveti ile 47. sırada idi.

Sekizinci sırada, 1,2 milyar doları olan Privat grubunun ortak sahibi Igor Kolomoiskiy var. Igor Kolomoiskiy, metalürjik varlıklarından aslan payını alıyor … Genel olarak, Igor Kolomoiskiy’nin işletmeleri iyi performans gösteriyor, ancak elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle karlılıkları geçen yıl keskin bir şekilde düştü. Geçtiğimiz yıl Kolomoiskiy 1.480 milyar dolar serveti ile 4. sırada bulunmaktaydı.

Dokuzuncu sırada, 984 milyon dolar ile Privat grubu ortak sahibi Gennady Bogolyubov bulunmakta. İşadamı ana temettüleri petrol ve gaz varlıklarından almaktadır. Geçtiğimiz yıl 1.376 milyar dolar serveti ile 5. sırada idi.

Onuncu sırada 856 milyon dolarla Fozzy Group’un ortak sahibi Vladimir Kostelman yer almaktadır. Geçen yıl 283 milyon dolar serveti ile 20. sırada yer almaktaydı.

Geçtiğimiz yıl 744 milyon dolar serveti ile 9. sırada yer alan Konstantin Jevago 539 milyon dolar serveti ile 20. sıraya; 10. sırada yer alan ve 686 milyon dolar serveti bukunan Nikolay Zloçevski 644 milyon dolar ile 15. sıraya düştü.

En zengin 100 Ukraynalı’nın tam listesi için tıklayın

2019 Yılında en zengin 100 Ukraynalı listesi için tıklayın

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com