Ekolojistler: Ukrayna gelecekte Sahra’ya dönüşebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

“Açlık, yoksulluk ve çöl. Çevreciler 20 yıllık süreçte Ukrayna’yı nasıl görüyor” başlığıyla yayınlanan makalede, çevreciler Ukrayna’nın çoğunun yakın gelecekte bir çöle dönüşebileceğini söyledi.

foto: Vesti.ua

Vesti’de yayınlanan makalede iklim değişikliği nedeniyle Ukrayna’nın yüksek sıcaklıklar ve hava felaketleri bölgesine girdiği belirtildi.

Ekolojist Aleksander Sokolenko Ukrayna’nın güneyi çok yakında çöle dönebilir diyerek “Herson bölgesinin güneyinde, Odessa’da, bu bölgelerde çok az yağış olacak, iklim çöle daha yakın olacak. Bu arada, tüm bunlar Kırım’da su sorunu nedeniyle daha erken olmaya başladı, bölge Dinyeper suları tarafından yumuşatıldı.” ekledi.

Ekolojist Vladimir Boreyko, Ukrayna’nın geniş çöl alanlarından uzak olmasına rağmen, sorunun her yıl daha da kötüleşeceğini söyleyerek “Bir zamanlar Sahra Çölü bile ormanlarla kaplıydı” diye hatırlattı.

Ekoloji Bakanlığı, Ukrayna’nın yüksek sıcaklık ve hava felaketlerinin yaşandığı bölgeye doğru hareket ettiğini söyledi. Bilim adamları, bunun sadece bir uyarı olmadığını, doğanın uzun süre dayanmayacağı bir çığlık olduğunu söylüyor. Küresel ısınmanın sonuçları şimdiden gözlemlenebilir: kuraklıklar, seller, toprak kaymaları, anormal sıcaklıklar. Bakanlığa göre, Ukrayna’nın çoğu birkaç on yıl içinde çöle dönüşebilir. Bütün bunlar, çevre sorunlarını çözmekten sorumlu politikacıların coşku eksikliğinin de bulunduğu hem dış hem de iç faktörlerin bir sonucudur. Örneğin çevreciler, açık arazi piyasasının, ulusal rezervlerin, ormanların ve bataklık alanlarının satışına yasaklama getirmeden çalışacağından şikayet ediyor.

Bakanlık, Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde, iklim değişikliği nedeniyle Ukrayna’nın geniş topraklarının çöle dönüşmesinin önümüzdeki 30-40 yıl içinde olması konusunda bir tehdit olduğunu belirtti. Şimdiden Ukrayna’da 20 milyon hektarı bulan bir alan toz fırtınalarıyla kaplıdır, 6 milyon hektardan fazla arazi su ve rüzgar erozyonuna maruz kalmaktadır. Ukrayna’daki arazinin yarısından fazlası (%54) zaten sürülmüş durumda.

Uzmanlar, çiftçilik alanları, ormansızlaşma ve su kirliliğinin Ukrayna’nın gelecekte yüzleşmek zorunda kalacağı ciddi sonuçları olan üç büyük sorun olduğunu söylüyor. Örneğin, sürülmüş topraklar, gezegenin etrafındaki ve özellikle Ukrayna’daki iklimi değiştirir. Bilim adamları, yılda bir metrekare ekilebilir araziden atmosfere üç kilogram karbon “yayıldığını” tahmin ediyor.

Çevreciler, durumun değişmeye devam edeceği gerçeğini gizlemiyor. İlk olarak, mevcut değişiklikler, uzun vadede, neredeyse tüm Ukrayna topraklarında, yüksek olasılıkla içme suyu sorunları olacağını gösteriyor.

İkincisi, aktif ormansızlaşma nedeniyle (geçen yıl ülkedeki bu tür yasadışı “iş” hacmi neredeyse yedi kat arttı), tarlalarda yetiştirilen arazi ve mahsuller zarar görebilir.

Aleksander Sokolenko, “Karpat ormanındaki ladinlerin kesilmesi, nemsiz ve yüksek sıcaklıkta zaten zayıflamış ekinleri yok edecek olan orman zararlılarının çoğalmasına yol açacaktır.” dedi.

Tüm bu sonuçlar Ukrayna için oldukça gerçek. Uzmanlar, son 100 yılda Ukrayna’da ortalama yıllık sıcaklık iki derece arttı ve bu hız her yıl artmaya devam ediyor. 1985-2014’te sıcaklık artış hızı 1961-1990’a göre 25 kat arttı. Ukrayna’da yıllık ortalama hava sıcaklığındaki değişim oranı, dünyanın geri kalanı ve Kuzey Yarımküre’dekinin neredeyse iki katıdır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com