Ekim ayında Ukrayna’da doğalgaz borcu olan hanelerin sayısı % 60’a çıktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Enerji Tedarikçileri Derneği, en kritik borç durumunun Donetsk, Odessa, Harkov ve Dnepropetrovsk bölgelerinde geliştiğini, bu bölgelerin her birinde halkın borçlarının 2 milyar UAH’yi aştığını kaydetti.

Enerji Tedarikçileri Derneği (APE) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yevgeniy Natsvin-Stepanov yaptığı açıklamada Ukrayna’da Ekim ayında doğalgaz borcu olan hanehalkı sayısı önceki dönemlere göre artarak % 60’a yükseldi. 30 doğalgaz tedarikçisi dernek çatısı altında birleşmiş durumdadır.

Stepanov “Tüketicilerin yaz aylarında ve sonbaharın başlarında kademeli olarak bir önceki ısıtma mevsiminde biriken borçlarını ödediği ve Eylül’ün düşük tüketimle karakterize edildiği düşünüldüğünde, borçlu durum daha iyimser görünüyordu. Şimdi, Ekim ayı sonuçlarına göre, doğalgaz için ödeme durumu hızla kötüleşiyor: Dernek üyeleri tarafından özetlenen, borçlu hanehalkı sayısı % 60’a çıktı.” dedi.

Borç birikiminin nedenlerinden biri, karantina nedeniyle borçluların doğalgaz bağlantısını kesmenin mümkün omaması, tüketicilere para cezası vermek ve cezalandırmanın yasak olması oldu.

Natsvin-Stepanov, 530-IX sayılı yasa, tedarikçileri borçlular üzerindeki en güçlü etki araçlarından biri olan ödeme yapılmaması durumunda bağlantıyı kesme ihtimalinden mahrum etti. Sonuç olarak, önemli sayıda vatandaş tüketilen kaynaklar için ödeme yapmayı bıraktı.” dedi.

Gaz borçları, hanehalkı tüketicilerinin konut hizmetleri borcunun toplam yapısında önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Stepanov “Ukrayna İstatistik Servisi’ne göre, Ekim 2020 başında tüketilen doğalgaz için halkın borcu 21.1 milyara UAH’a ulaştı. Toplam komünal hizmetler borcu ise 54.3 milyar UA. 30 Eylül itibariyle ısıtma ve sıcak su için 16.3 milyar UAH, elektrik temini ve dağıtımı için 4.98 milyar UAH borç birikmiştir.” diye ekledi.

APE yönetim kurulu başkan yardımcısı, Donetsk, Odessa, Harkov ve Dnepropetrovsk bölgelerinin sakinlerinin gaz borcu biriktirdiğini, bu bölgelerin her birinin borcunun 2 milyar UAH’yi aştığını ve tüm ev tüketicileri arasında en iyi bölgelerin ise Rivne, Kirovograd ve Çerkassi olduğunu belirtti. Durum düzeltilmezse, çöküşün ısıtma mevsiminin en tepe noktasında meydana gelebileceği ve borç miktarı daha da büyürse, ödemenin o kadar zor olacağı konusunda uyardı.

Natsvin-Stepanov ödeme yapmayanların gazlarının kesilmesi konusuna da değinerek “Karantina kısıtlamalarının sona ermesinden sonra, ödeme yapmayanlara gaz arzının durdurulması sorunu ortaya çıkacak ve mahkemede borçların tahsiline yönelik tedbirlerin yanı sıra diğer istenmeyen sonuçlara da yol açacaktır. “ diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com