EBRD’den Ukrayna Demiryollarına 100 milyon Dolar kredi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD, Ukrayna Demiryolları Ukrzaliznytsia’ya 100 milyon dolar tahsis etti.

Delo.ua’nın verdiği habere göre, kredi 8 yıl geri ödemeli düşük faizle alındı. Ukrzaliznytsia ayrıca yaklaşık 100 milyon ABD doları tutarında Eurobond tahvili çıkarttı ve toplanan fonların % 70’i, uluslararası taşımacılık koridorlarının demiryolu altyapısını modernize etmek için kullanılacak. Şirket, sinyalizasyon ve haberleşme altyapısını güncellemek ve demiryolu trafik kontrol sistemini iyileştirmek için fonların % 30’unu kullanacak. Ukrzaliznytsya ve EBRD arasında ilgili çerçeve anlaşması imzalandı.

Ukrayna Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy. “Ukrzaliznytsia, EBRD’den 8 yıl boyunca en düşük faizle 100 milyon dolar alıyor. Sadece serbest rekabet ve açıklık ilkelerini ilan etmekle kalmayacağız, yakında demiryolu taşımacılığı ve doğrudan Ukrzaliznytsya’ya dönük aktif reformlara başlayacağız. Reformları hayata geçirmeye ortaklarımızla birlikte hazırız.” diye konuştu.

Ayrıca bakınız: Ukraynalı Tren Yolcularına Zam Sürprizi

Ukrzaliznytsia yönetim kurulu başkanı Yevgeni Kravtsov’a göre bu tedbirler sayesinde Ukrayna’ya ek transit kargo çekmek, Ukrayna topraklarındaki transit süresini azaltmak ve bunun sonucunda şirketin mali gelirini artırmak mümkün olacak.

Yakın gelecekte, Ukrzaliznytsia ve EBRD, modernizasyon projelerinin tüm detaylarını belirleyecek olan anlaşmanın uygulanması için bir plan üzerinde anlaşmaya varmayı planlıyorlar.

Temmuz 2019’un başlarında, Ukrzaliznitsia altı yıllık bir aradan sonra ilk kez uluslararası sermaye piyasasından 500 milyon dolarlık finansman almıştı. Ukrzaliznitsia tahvil oranı, 2011’den beri Ukrayna’daki yarı-devlet kurumları arasında en düşük şirkettir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com