EBRD, Ukrayna için GSYİH tahminlerini kötüleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Ukrayna’nın 2020’de reel gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) tahminini % 5.5’a azalacak şekilde kötüleştirirken, 2021 yılı GSYİH tahminini de % 3 artış yönünde düşürerek güncelledi.

Banka, “Olumsuz riskler önemli olmaya devam ediyor ve son derece zor bir zamanda siyasi ve yapısal reformu sürdürme taahhütlerini yerine getirme konusunda belirsizlikler sürüyor.” diye not etti.

Mayıs ayında, EBRD, Ukrayna’nın GSYİH’sının bu yıl % 4.5 düşmesini ve gelecek yıl % 5 toparlanmasını bekliyordu.

COVID-19 salgınının Ukrayna ekonomisinin yapısal zayıflıklarını daha da kötüleştirdiğini ve ülkenin çoğu sektöründeki durgunluğa ve yatırımlarda keskin bir düşüşe yol açtığına dikkat çeken EBRD “Ukrayna, zorlu koşullara rağmen, güçlü para politikası makroekonomik istikrarı sürdürdü ve salgının ortasında kabul edilen yeni IMF programı beklentileri daha da dengeledi ve resmi sektör ve özel yatırımcılardan önemli miktarda fon sağladı.” dedi.

EBRD tahminlerine göre, gelecek yılın sonunda, reel GSYİH kriz öncesi seviyeden % 1.6 daha düşük olacak ve 2022’nin dördüncü çeyreğinde kişi başına ancak kriz öncesi seviyesine dönebilecektir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com