EBRD: Ukrayna ekonomisi durgunluktan sonrası, hızla iyileşme sürecine girecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Ukrayna için kısa vadeli bir durgunluk öngörüyor ve bundan sonra kamu sektöründeki yatırımların etkisiyle ekonomide hızlı bir toparlanma bekliyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Doğu Avrupa ve Kafkasya Müdürü Matteo Patrone bu konuda “Genel olarak, GSYİH’de bir düşüş bekliyoruz ve bu da vergi gelirlerinde bir azalmaya neden olacak. 2020 yılında dış borcun geri ödenmesiyle birlikte, IMF kredisi finansmanı müzakereleri Ukrayna makamları için mutlak bir öncelik haline geliyor.” dedi.

Patrone’ye göre, Ukrayna bir mal ihracatçısı olarak fiyat şokunun emtia piyasaları üzerindeki etkilerini hissedecek. Küresel piyasadaki belirsizlik Grivnası devalüasyonunu ve Eurobonds oranındaki artışı da etkileyecektir.

Patrone, “Ukrayna yaşanılan bu şoku muhtemelen diğer ekonomilerden daha kolay atlatacaktır, çünkü Ukrayna henüz küresel entegrasyon sürecinini tamamlamamıştır. Ukrayna daha çok iç talepteki daralmadan kaynaklı olarak şokun etkilerini daha fazla hissedecek.” dedi.

Ayrıca, bankacılık sisteminin krizin zorluklarının üstesinden gelmek için iyi durumda olduğunu kaydetti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com