Dünyanın en yenilikçi 60 ülkesi sıralamasında Ukrayna 58, Türkiye 33. sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bloomberg’in yenilikçi ülkeler sıralamasında Güney Kore birinci olurken, Ukrayna listenin son sıralarında 58. sırada yer alırken, Türkiye ise 33. sırada yer aldı.

Bloomberg Endeksi, başta araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamaları, üretim kapasitesi, yüksek teknoloji konsantrasyonu olmak üzere yedi eşit ağırlıklı ölçüm kullanarak düzinelerce kriteri analiz etti.

Covid-19 ile mücadele, 2021 sıralamasının oluşumunda önemli bir rol oynadı. Listedeki yer, ülkelerin ekonomilerinin karantinanın etkisiyle başa çıkmasına olanak tanıyan dijital altyapı ve hükümetlerin aşı geliştirme yarışı gibi.

Kaynak:Bloomberg

Böylece Almanya karşısında yeniden liderliği ele geçiren Güney Kore, listenin yayınlandığı 9 yılın 7’sinde ilk sırada yer aldı. Liderliğe geri dönüşü, güçlü Ar-Ge ve üretim performansının yanı sıra artan patent etkinliğinden kaynaklanmaktadır.

İşçilerin ve şirketlerin dijital ekonomiye geçişine yardımcı olmak için kamu fonları sağlayan Singapur 2. sırada, imalatta da yüksek puanlar alıyor. Ve küresel olarak rekabetçi üniversiteleri, onu yüksek öğrenim sıralamasında 1 numaraya yerleştirdi.

Finansal ve biyolojik teknolojiler alanında lider olan İsviçre, sıralamada 3. sırada yer almaktadır. Yayın, Almanya’nın liderliğinin kaybını, ülkenin vasıflı işçilerden ve yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi için uygun bir stratejiden yoksun olması gerçeğiyle ilişkilendiriyor.

Bloomberg İnovasyon Endeksi’nde 2013 yılında ilk kez zirveye çıkan Amerika Birleşik Devletleri 11. sıraya geriledi. Ülke, yüksek öğretimde düşük puan alıyor. Bu gecikme, önce Trump’ın vize politikası ve ardından pandemi nedeniyle, genellikle bilim dallarında başarılı olan yabancı öğrenciler üzerindeki kısıtlamalarla ilişkilidir.

Hindistan, 2016’dan beri ilk kez ilk 50’ye girdi.

Ancak Ukrayna, bir önceki yıla göre 2 sıra düşerek 58. sırada (veya sondan 3. sırada) yer aldı. Ukrayna, Patent faaliyeti alanında daha yüksek bir göstergeye sahip olup bu alanda 36. sırada, ancak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) sektörünün gelişiminde en kötü göstergelerden birine sahip: 60 üzerinden 59. sırada.
Türkiye ise sıralamada bir önceki yıla göre 2 sıra yükselerek 60 ülke arasında 33. sırada yer aldı. Türkiye özellikle katma değerli üretim göstergelerinde 13. sırada, patent hareketliliğinde 20. sırada yer alırken, verimlilik ve araştırmacı yoğunluğunda gerilerde kendine yer buldu.

Kaynak:Bloomberg

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com