Dünyada çelik tüketimindeki düşüş nedeniyle, Ukrayna’da üretim 2 ayda % 10 düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sanayi Bakanlığı portalında “Ukrayna metalürjisi kriz dönemine girdi” başlığıyla yazılan makalede dünya çapındaki çelik tüketimindeki düşüş nedeniyle, Ukrayna’da son 2 ayda üretimin % 10 gerilediği belirtildi.

112.ua’nın verdiği haberde  “ETR-Spectrum LLC’ye göre, Ukrayna metalurjisi ihracata dayalı olup, bu yılın ilk 9 ayında Ukrayna’da üretilen metal ürünlerin % 82.8’i dış pazarlarda satıldı. Küresel eğilime paralel olarak Eylül ve Ekim aylarında ülkedeki çelik üretimi % 10 kadar düştü.

Çelik tüketimindeki düşüş eğiliminin, Çin ile ABD arasındaki uzun süren ticari çatışmalarla ilişkili küresel ekonomik krizin başlamasıyla bağlantılı olduğu belirtilmektedir.

Esas olarak Ukrayna’da, Dinyeper Metalurji Fabrikası’nda üretim kapasitesinin bir kısmının askıya alınması nedeniyle çelik üretimindeki düşüş meydana geldi.

Bakınız: Ukrayna Dünya Ham Çelik Üretiminde 13. Sırada, Türkiye İse 9. Sırada

“İşadamı Aleksander Yaroslavski’nin DHC Steel grubunun bir parçası olan DMZ’de tesislerin bir bölümünü kapattıktan sonra, üretimin modernizasyonuna 300 milyon dolar yatırım yapma niyetleri hakkında açıklama yaptılar. Ancak, şirketin “üretimin modernizasyonuna ilişkin araştırma ve onarım çalışmaları yürütmesi gerekiyor” denildi. “Aynı zamanda, DMK ve Kurakhovskaya Elektrostal fabrikaları, üretimdeki durgunluğun, metal ürünleri pazarlarındaki olumsuz durumdan kaynaklandığını belirtti.” denildi.

Makalenin yazarı, bugün 350 bin kişinin metalurji ve ilgili endüstrilerde çalıştığını hatırlatıyor, yıllık metalurjistler ülkeye yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz getirisi kazandırıyor, yani ulusal döviz kurunun doğrudan istikrarlı faaliyetlerine bağlılar ve sanayi üzerindeki daha fazla baskı olması tüm ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com