Dünya ortalaması 65: Ukrayna ve Türkiye’de “Yaşlılık” Kaç Yaşında Başlıyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Saygın bilim dergisi The Lancet, tüm dünyada “yaşlanma hızı” üzerine yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Buna göre Rusya’da insanlar, dünya ortalamasından altı yıl daha erken olarak 59 yaşından itibaren “yaşlılık emareleri” göstermeye başlıyor. Ukrayna’da ise 57 yaşından itibaren olurken, Türkiye’de dünya ortalamasının 2,5 yıl üstünde ve ortalama 67,9 yaş sonrasında başlıyor.

195 ülkede yapılan araştırma, ABD, İspanya ve Norveç’tem beş bilim insanının 1990’dan 2017’ye kadar veriler üzerinde yaptıkları çalışma sonucu ortaya çıktı.  Türkiye 49‘uncu sırada yer alırken, Rusya 160. sırada yer aldı.

Buna göre dünyada ortalama “yaşlılık yaşı” 65 olarak belirlendi. Uzmanlara göre bu yaşa gelindiğinde, 92 önemli hastalıktan bazıları birikmiş oluyor.

Ülkelere göre yaşlılık yaşı farklılık gösteriyor.

Yaşlılığa en geç adım atanlar 76’sını bulan Japonya, İsviçre, Fransa ve Singapurlular. Bu Finlandiya’da 72, Küba’da 67.

Örneğin listenin en sonunda yer alan Papua Yeni Gine’de yaşlılık 45’inde başlıyor.  Afganistan’da ise 51. Rusya 59 yaşla, 195 ülke içinde 160’ıncı sırada ve “en erken yaşlanılan ülkeler” arasında. Rusya ile aynı seviyede olan ülkelerden bazıları Kazakistan, Hindistan, Bulgaristan, Demokratik Kongo, Filipinler. Eski Sovyet ülkelerine bakıldığında yaşlılık çağı, Ukrayna’da 57, Azerbaycan 58, Belarus ve Gürcistan’da 60, Ermenistan’da 64’te başlıyor.(Turkrus) Araştırmanın tamamı için tıklayın

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com