Dünya Bankası, Ukrayna’nın AB’den Ne Kadar Geri Kaldığını Hesapladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünya Bankası uzmanları, Ukrayna’nın mevcut gelişme hızını koruyarak gelir seviyesi açısından Avrupa’nın lider ülkelerini yakalamasının kaç yıl süreceğini hesapladı.

Dünya Bankası’nın Ukrayna’nın ekonomik gelişimi hakkındaki raporunda “Ukrayna’nın yılda yüzde 3’ü ancak geçebilen mevcut ekonomik büyümeyle Almanya’nın şimdiki gelir seviyesine ulaşabilmesi için 100 yıl gibi bir süreye ihtiyacı var” denildi.

Raporda, Ukrayna’nın mevcut gelişme hızıyla, ancak 50 yıl sonra Polonya’nın şimdiki seviyesine çıkabileceği de belirtildi.

Dünya Bankası ekonomistleri, Ukrayna ile adı geçen diğer ülkelerin kişi başına düşen GSYİH göstergeleri arasındaki boşluğu kapatmak için gereken yıllardan hareketle hesaplama yaptı. Uzmanlar, yapısal reformlar olmadan büyüme hızının yetersiz kalacağını belirledi.

Dünya Bankası, Ocak ayında  Ukrayna’nın 2019’da GSYİH büyüme tahminini 0.5 puan düşürerek GSYİH’nın yüzde 2.9’una düşürdü.

Dünya Bankası açıklamasında, Ukrayna’da 2017 yılı itibarıyla en zengin üç kişinin servetinin toplamının ülke GSYH’sinin yüzde 6’sından fazlasına eşit olduğunu söyledi.

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com