Döviz piyasasında kuralların değiştirilmesi grivnayı çökertecek mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Döviz öngörüsü Uzmanlar

Ekonomistler 2014-15 düzeyinde devalüasyon tehdidi konusunda uyardı. Uzmanlar, geçiş dönemi için ikili kurun dengede kalmaya zorlamasıyla birlikte, esnek döviz kuru oluşumuna sorunsuz bir dönüş sağlayacak bir rejimin kurulması gerektiğine inanıyor.

Ekonomik Uzman Platformu analistleri, tam ölçekli bir savaşın ilk aylarında döviz kurunun sabitlenmesinin istikrar sağlayıcı bir rol oynamasıyla birlikte, döviz kuru oluşumunun serbestleştirilmesindeki gecikmenin, reel döviz kurunun aşırı değerlenmesi tehlikesini yaratacağı konusunda uyarılarda bulundu. Sonuç olarak, 2014-15 olaylarına benzer bir heyelan devalüasyonu tehdidinden bahsettiler.

Ukrayna, 2022’de, geçen yıla göre yüzde 75 alana buğday ekmeyi umuyor

Ekonomistler, piyasaları çarpıttığı ve büyük suistimallere yol açtığı için çoklu döviz kurunun kötü uygulama olarak kabul edildiğine de dikkat çekti.

Bir hatırlatma olarak, Ukrayna IT Derneği , ihracat endüstrilerinin çıkarlarını dikkate alacak ve kısa sürede dalgalı bir döviz kuruna dönüşe izin verecek bir döviz kuru rejimi oluşturma önerisiyle NBU yönetim kuruluna başvurdu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com