Donbass’taki savaşta altı yıl boyunca 3.350’den fazla sivil öldürüldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın doğusundaki savaşta son altı yılda 147’si çocuk olmak üzere 3.350’den fazla sivil öldürüldü.

Ukrinform ajansının haberine göre, BM’nin Ukrayna’daki İnsan Hakları İzleme Misyonu’nun başkan yardımcısı Benjamin Moro Hocalı Soykrımını Anma ve “Silahlı Çatışmada Sivillerin Korunması” başlıklı panelde “Son altı yılda 3,350’den fazla sivil öldürüldü. 7,000’den fazla kişi yaralandı. Ölenlerin 147’si çocuk iken, 383 çocuk da yaralandı.” dedi.

BM İnsan Hakları İzleme Misyonu temsilcisi, Ukrayna Hükümeti’nin çatışma mağdurlarına tazminat ödemek için bir dizi önlem alması gerektiğini vurguladı. “Böyle bir çatışmanın mağdurlarının ihtiyaçlarına saygı duyulmalıdır. Ayrıca, ülkenin geleceği, daha fazla barış inşa edilmesi ve sosyal yardımlar ödenmesi gerektiği hakkında düşünmek gerekir. Hükümet, Donetsk veya Sivastopol’da vatandaşlarının yaşayıp yaşamadığından bağımsız olarak bunu sağlamalıdır.” dedi.

Panelin kilit konularından biri silahlı çatışmalarda insan haklarına saygı ve işgalin vatandaşların hak ve özgürlükleri üzerindeki etkisidir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com