Donbass’ta tam ve kapsamlı ateşkes başladı. Putin ve Zelenskiy telefonda görüştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin Nomandiya Zirvesi’nde imzalanan anlaşmaların uygulamalarını konuştukları bir telefon görüşmesi yaptı.

Vladimir Zelenskiy ile Vladimir Putin

Telefon görüşmesinde 9 Aralık 2019’da Paris’te düzenlenen Normandiya Zirvesi’nde imzalanan anlaşmaların uygulanması tartışıldı.

Vladimir Zelenskiy, Donbass’ta güvenlik sorunlarını gündeme getirdi. Muhataplar, 27 Temmuz 2020’de 00: 01’de başlayan Donbass’taki tam ve kapsamlı bir ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladılar, Rusya Federasyonu Başkanı bu anlaşmayı destekledi. Liderler, Donbass’ta ateşkesi desteklemek için acil olarak ilave önlemlerin alınması gerektiğine karar verdiler.

İki ülkenin Başkanları, mayın temizleme, kuvvetlerin ve araçların konuşlandırılması ve temas hattında yeni kontrol noktalarının açılması, AGİT SMM’nin faaliyetleri ve ayrıca Kızılhaç Uluslararası Komitesinin tutuklulara erişiminin sağlanması konusunda işbirliğinin ayrıntılarını tartıştılar. Vladimir Zelenskiy, üç yaşındaki oğlunun trajik ölümü ile ilgili olarak Kırım Tatar Ruslan Süleymanov’un serbest bırakılması konusunu gündeme getirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı geçici olarak işgal edilen Donbass ve Kırım bölgelerinde ve Rusya Federasyonu’nda gözaltına alınan Ukraynalı vatandaşları serbest bırakmak için daha ileri adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Taraflar ayrıca, Üçlü Temas Grubu’nun siyasi alt grubu tarafından değerlendirilen Donetsk ve Lugansk Oblastlarının Bazı Bölgelerindeki Yerel Özyönetime İlişkin Özel Usul Kanunu ve Ukrayna Anayasasında değişiklik yapılmasını öngören Ademi Merkeziyet Yasası’nı da görüştüler.

Berlin’deki “Normandiya Dörtlüsü” nün bir sonraki zirvesini gerçekleştirmenin önemi bağlamında, Paris’teki dört liderin uzlaştığı anlaşmaların başarılı bir şekilde uygulanması ihtiyacına vurgu yapıldı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com