Dolandırıcılar OLX’te satıcıları nasıl aldatıyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da online alışverişte dolandırıcılık çok yaygın. Yalnızca 2020 yılında, OLX platformunda kullanıcılar tarafından ilgili makamlara bildirilen 7 bin 720 adet para kaybına yol açan dolandırıcılık vakası oldu. Aynı zamanda 12 bin 369 vaka zamanında farkedilme sebebiyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Dolandırıcılar

Bunlar, OLX Ukrayna’nın iş analitiği departmanı başkanı Viktor Nobiuz tarafından yapılan “Ukrayna’da 2020’de ödeme ve ATM dolandırıcılığının sonuçları”bir basın brifinginden söylendi.

Son araştırmalara göre Ukraynalıların % 35’i online alışveriş yaparken dolandırıcılıkla karşılaştı.

OLX platformunda , dolandırıcılık vakalarının yaklaşık % 0.4’ü sonuca gitmektedir. Uzman, artık dolandırıcıların “kurban” olarak platform satıcılarını tercih ettiklerini ortaya koydu.

Hile satıcılarının şeması:

  • Kurban mal satışı için ilanlar veriyor;
  • Dolandırıcı, kurbanın iletişim bilgilerine ulaşıyor;
  • Saldırgan doğrudan üçüncü bir taraf olarak iletişim kuruyor ve teslimat için ödeme yapmış gibi davranıyor (ödemenin ekran görüntüsünü göstererek), çeşitli manipülasyon araçları kullanıyor;
  • Dolandırıcılar özellikle “para almak” için kurbana sahte kimlik avı linkleri göndermekte veya sahte teslimat bilgileri hazırlamaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com