Dışişleri: Yurtdışındaki 14 bine yakın Ukraynalının 8 binden fazlası acil tahliye istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Koronavirüsün yayılması ve karantina tedbirleri nedeniyle yabancı diplomatik kurumlara tahliye edilmek için 13,787 Ukraynalı başvururken bunun 8,538’i anavatanlarına acil dönme konusunda talepte bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba tarafından yapılan online brifingte detaylar iletildi.

Kuleba, “Şimdi, koruma programı yoluyla 13,787 vatandaş Ukrayna’nın yabancı diplomatik kurumlarına yardım için başvurdu … Bunlardan 8,538’i, Ukrayna’ya mümkün olan en kısa sürede dönmekte ısrar ediyor.” dedi.

Gerçekte yurtdışında çok daha fazla Ukraynalı var, ancak bahse konu rakamlar Dışişleri Bakanlığı’na yardım konusunda başvuran vatandaşları içermektedir.

Kuleba ayrıca, koronavirüs pandemisi nedeniyle geçici olarak yurtdışında sıkışmış olan 140 Ukraynalının konutla ilgili sorunları olduğunu söyledi.

“Onlara mümkün olduğunca yardım etmeye çalışıyoruz. Yerel işletmelerle veya kiliseyle işbirliği sayesinde ikamet konularının çözülmesinin mümkün olduğu durumlar var.” dedi.

Bu bağlamda, kiliseyle etkileşim sayesinde, bir grup Ukraynalı İspanya’da bir manastıra yerleştirildi.

Yaklaşık 160 bin Ukraynalı son dönemde ülkeye geri döndü.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com