Dışişleri Bakanlığı, Ukraynalıların yurtdışına çıkışında genel bir kısıtlama yok!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna vatandaşlarının yurtdışına çıkışında genel bir kısıtlama olmadığını ve uçuş yapılacak yerlerin kararından sonra Dışişleri Bakanlığı’nın sadece bu konudaki iletişimi yerine getirdiğini iddia ediyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı

Dışişleri Bakanlığı basın servisi tarafında yapılan resmi bir açıklamada kısıtlamaların sadece özellikle kapatılan havaalanları olmak üzere “kapalı” sınır geçiş noktaları için geçerli olduğunu belirterek “Mevcut mevzuat, Ukrayna vatandaşlarının yurtdışına çıkışında herhangi bir ek kısıtlama getirmemektedir. Ukrayna’da koronavirüs salgınının yayılmasına karşı koymak amacıyla, devlet sınırında, özellikle hava trafiğinde belirli kontrol noktalarını kapatmaya karar verildi.” denildi.

Daha önce resmi bir açıklama yapan İngiliz Büyükelçiliği de dahil olmak üzere bir dizi yabancı diplomatik misyon, Ukrayna’nın Dışişleri Bakanlığı’nın izni olmadan vatandaşlarının ayrılmasını yasakladığını iddia etti.

Daha önce bildirilen kısıtlamalara tabi yerlerin, tam olarak bu sınır geçiş noktalarının – özellikle havaalanları – olduğunu belirtmek gerekir. İngiltere Büyükelçiliği daha önce Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına dayanarak sınır geçiş noktalarına da kısıtlamalar getirildiğini bildirmiştir; bu mesaj yanlıştır.” denildi.

Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı, yurtdışına seyahat etmek için izin başvurusu veya çıkış için izin verilmediğini ve bu tür bilgileri diplomatik kurumlara iletmediklerini açıklamıştır.

Basın servisi “Dışişleri Bakanlığı, yurtdışına seyahatin kısıtlanması veya Ukrayna vatandaşlarının Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan -başta yurtdışında oturma izni olanlar için- izin alma ihtiyacı hakkında bir bilgi yayınlamadı.” denildi.

Ancak Dışişleri Bakanlığı, elçiliklerden gelen kararları diğer yetkili otoritelere iletme görevini sürdürmektedir denilerek “Koronavirüs pandemisi bağlamında, Dışişleri Bakanlığı yolcu taşımacılığı ve sınır koruması alanındaki yetkilerini kullanan merkezi yürütme organları ile Ukrayna’daki dış diplomatik misyonlar arasında bir iletişim işlevi gerçekleştiriyor.” diye vurgulandı.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com