Diplomatik skandal: Belarus Ukrayna Büyükelçisinin aracını aradı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Belarus Devlet Sınır Komitesi, Ukrayna büyükelçisi İgor Kizim’in sınır geçişi sırasında arabasının incelemesinin bir videosunu yayınladı; Ukraynalı diplomata göre, bu Viyana Sözleşmesine aykırı olarak gerçekleşti.

Yayınlanan video, Novaya Guta sınır kontrol noktasının bir çalışanının büyükelçiyi, yasalara uygun olarak, diğer şeylerin yanı sıra bir araç muayenesini de içeren sınır kontrolünden sorumlu olduğu konusunda nasıl uyardığını gösteriyor.

Büyükelçi Kizim, yanıt olarak, bir diplomatın çalıştığı ülkenin sınırını geçerken kişisel bagajının, bunun için geçerli nedenler olmadığı sürece incelenmesine izin vermeyen Viyana Sözleşmesine atıfta bulundu. Bunun üzerine görevli “Doğru, çünkü kişisel bagajınızı incelemek istemiyoruz, sadece arabanın arka kapısını açmanızı öneriyoruz, sadece bagajı kontrol ediyoruz. Kişisel eşyalarınızı incelemeyeceğiz.” dedi.

Büyükelçi bagajı açmayı kabul etti, ancak “diplomatik bir savaş başlatıyoruz” uyarısında bulundu.

Kizim “Yarın birçok insan tarafından çağrılacaksınız … Şu anda çok kötü bir adım atıyorsunuz, hemen söylüyorum. Yarın bir not yazacağım, Pazartesi günü işte olacağım. Şimdi sırada. Büyükelçiniz, buraya geldiği zaman… Diplomatik bir savaş başlatmamız mı? İstediğiniz bu mu? ” diye sordu..

Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’ne göre, diplomatik misyon araçları arama, el koyma, tutuklama ve yaptırım işlemlerinden muaf tutulmaktadır.

Aynı zamanda, bir diplomatik temsilcinin kişisel bagajı, istisnalara tabi olmayan maddeler veya ithalatı veya ihracatı kanunen yasaklanmış veya ev sahibi devletin karantina kuralları tarafından düzenlenen maddeler içerdiğine inanmak için ciddi gerekçeler olmadığı sürece denetimden muaftır. Bu durumda, denetim yalnızca diplomatik bir ajan veya onun yetkili temsilcisinin huzurunda gerçekleştirilir.

Ukrayna’nın Beyaz Rusya Büyükelçisi İgor Kizim‘in 10 Eylül’de Kiev’den Minsk’e giderken sınırda kişisel aracının Belarus sınır muhafızları tarafından denetlenmiştir.

Kaynak: pravda.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com