Dilim Fast&Food açılışı sebebiyle İsmet Yüksel ile röportaj

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’in merkezi Maidan’ın hemen yanında açılan Dilim Fast&Food Cumartesi günü itibariyle resmi olarak açıldı. İki haftayı bulan deneme süreci sonrası açılış gününde, Ukrayna’daki Türk toplumunun yakından tanıdığı, TURKSİD Ukrayna’nın başkanlığını da yürüten İsmet Yüksel ile görüştük. Kalabalık açılış gününde boş bir zamanını yakaladık ve hızla sorularımızı aktardık.

Deneme sürecinde dükkanın amiral gemisi niteliğindeki yiyeceği olan Ankara dönerini denemiş ve çok beğenmiştik. Bu geçen iki haftalık süre sonunda dükkanın diğer eksikleri de tamamlanarak tamamen hazır hale geldi. Yağmurlu bir Kiev günü olmasına rağmen hem Türk, hem Ukraynalı misafirlerle mekanda karşılaşmak herkesi memnun etti. Misafirleri ile ilgilenen, açıldığı günden beri Ukrhaber’e desteklerini daima gösteren İsmet beyi biraz sıkıştırarak boş bir zamanını yakaladık ve kendisine sorularımızı ilettik. Samimiyetle cevapladı. Üstelik fiyatları da belirtti.

İsmet bey, öncelikle hayırlı olsun. Şahsen ben böyle bir mekanın açılmasına en çok sevinenlerden birisi oldum. Biliyorum 2 haftaya yakın bir süre önce döner kesmeye başladınız. Bu süreçte neler yaptınız? Niye böyle birden açıldık diye çıkmadınız?

İsmet Yüksel: Açıkcası hem dükkanın eksiklerini tamamlamak, hem de kendi eksiklerimizi görmek, personel eğitimini tamamlamak için böyle bir uygulamaya gittik. İyi ki bunu yapmışız. Bunun sonucunda hem dükkanın eksiklerini tamamladık, hem de personelimizin dükkana alışması ve eğitimi tamamlandı. Eşzamanlı çok sayıda müşteriye hizmet edebilir hale gelmiş oldular.

Ayrıca Türkiye’deki alıştığımız haliyle eksikleri tamamlamak Ukrayna’da o kadar hızlı olmuyor. Bu süreçte istediğimiz malzemeleri ve eksikleri de tamamladık. Kuyruk yağı malzeme temini olsun, çok çeşitli lavaş denemeleri olsun, bunları yaptık. Malum pandemi dönemi. Türkiye’den beklediğimiz ürünler geldi bu süreçte. Hazır olunca resmi açılışı da bugün yaptık.

Ben de görüyorum, yoğun bir kalabalık oldu. Sürekli gelenler oluyor. Siz nasıl buldunuz? Müşterilerin tepkileri nasıl?

Evet, gelen giden çok oldu. Bugün çok yağmur yağdı ve hava soğudu. Buna rağmen yine de gelen giden çok oldu. Sağolsunlar. Türkler lezzetten memnniyetleri ilettiler. 

Ya Ukraynalılar?

Onlar da aynı şekilde. Hem fiyat politikamızdan memnuniyetlerini, hem de yediklerinden aldıkları tadı beğendiklerini iletiyorlar.

Burada asıl amacımız gerçek Türkiye lezzetlerini Ukraynalılarla tanıştırmak. Burada sadece ticari bir faaliyette bulunmaktan öte, aynı zamanda Türk kültürünü tanıtma görevini üzerimizde hissederek bulunuyoruz. Ankara döneri, Türk baklavası, künefesi, çayı, kumda kahvesi ile.

Baklava ile ilgili bi sıkıntımız zaten yoktu. SkyMall şubemizi geçtiğimiz haftalarda açtığımız için her şeyimiz hazırdı.

Ukrayna’da malumunuz et konusunda bir hassasiyet var. Eti nasıl çözüyorsunuz?

Helal kesim olarak Türk kasaplarından alıyoruz. Marinesi ve hazırlığını kendi dükkanımız içerisinde yapıyoruz. Ankara usülü yaprak döneri yapıyoruz.

Helal kesim tavuğu alıp aynı şekilde dönerini kendimiz hazırlıyoruz. 

Özellikle tavuk dönerde genelde tavuğun artıklarını kullanıyorlar. Sizde ne durumda?

Tavuk göğsü ve butu kullanıyoruz.

Peki bunun haricinde henüz denemedim ama Sofiivskiy ve Kievskiy sandviç çeşitleri görüyorum. Ukrayna’ya has bir sandviç mi?

Hayır, kendimize ait ürün bunlar. Bu şekilde isimlendirdik. Sofiivskiy aslında İzmir kumrusuna benzemektedir. Ukraynalıların damak zevkine uygun hale getirdik. Bunların içinde bulunan sosis, salam, sucuk da helal ürünlerdir.

Kievskiy sandviç?

Tüm sosis kızartılarak sosa batırılıp, rus salatası ile sunulmaktadır.

Döneri nasıl sunuyorsunuz? 

Dürüm, sandviç ekmek, tabakta veya iskender olarak veriyoruz.

Peki döner fiyatlarınız nedir? Malum ekonomik ortam gereği artık fiyatlar daha önemli ve dikkat edilir oldu.

Piyasada et döner olarak en uygun fiyatları sunuyoruz. 100 gram et döner ekmek arası veya dürüm olarak 70 UAH. Tavuk döneri ise 55 UAH’dan veriyoruz. 

Dükkanı sabah kaçta açıyorsunuz?

Sabah normalde 10’da açıyoruz ama önümüzdeki günlerde daha erken açıp sabah kahvaltısı da vermeyi planlıyoruz. Şu anda sadece su böreği bulunmaktadır.

Akşam kapanış? Gece acıkırsak gelebilir miyiz?

Şu anda karantina tedbirlerinden ötürü mecburen 22:00’de kapanıyor. Sonrasında daha geç kapanacak ve hatta 24 saat çalışma usülüne geçmeyi de düşünüyoruz.

İçeceklerden bahsedelim. Özellikle ve şahsen bardakta çayı çok önemsiyorum ve içtiğim çayı da beğendim.

Evet Türk çayı demliyoruz. Ve kumda Türk kahvesi de yapıyoruz. Çay 15 UAH, kumda Türk kahvesi 25 UAH şeklindedir.

Kocaman bir kahve makinesi de gördüm. Ayrıca diğer kahveleri de yapıyorsunuz? Malum Ukraynalılar çaydan ziyade kahve tüketirler.

Evet, her türlü filtre kahveyi de yapıyoruz. Mesela Amerikano kahve 15 uah. Espresso, latte vs her tür kahveyi sunuyoruz. Normalde piyasada 30-35 UAH’dan satılmaktadır.

Ayırca kendi yaptığımız ev limonatamız var. Ve kompostalarımız. Ayrıca UZVAR denilen Ukraynalıların bir kompostosu da bulunmaktadır. Ve tabiiki döner olan yerde ayran olmadan olmaz, ayranımız var.

Döner denilince malum ustası önemli oluyor.

Ustabaşımız Ankara’da 25 yıl deneyime sahip bir döner ustası.  Özellikle kendisini buraya getirdik. Bilenler vardır, Ankara’nın kıymasız yaprak döneri meşhurdur. Yardımcı ustalarımız var. Onlar da Ukrayna’da yıllarca restoranlarda çalışan kişilerdir. Servisteki elemanlarımız da deneyimlidir.

Dönere ilgi nasıl? Biliyoruz ki Ukrayna’da şaurma meşhurdur. Bu arada bu kadar yıldır Kiev’deyim, bir kere bile şaurma yemedim. Şaurma yapan yerler etten ziyade içi dolu dolu lahana ve malzemelerle verirler. Ankara döneri ise et ağırlıklı oluyor.

Evet şaurma bizim damak tadımıza uygun değil. Bir anda insanların alışkanlıklarını değiştirmek çok kolay değil. İsteyenlere bizde lahana koyuyoruz. İsteyene döner için hazırladığımız özel sosumuzu koyuyoruz. Ukraynalı müşterilere satandart olarak sos, ketçap, mayonez koyuyoruz. Türk müşterilere genelde Ankara usülü veriyoruz.

Bizim bir özelliğimizde mutfak ile müşteri içiçe. Açık mutfak sistemimiz mevcut. Usta ile sürekli bir temas olduğu için usta kişisel isteklere göre de hazırlıyor, içine konulacak malzemeleri arttırıp, azaltabiliyor.

Aynı anda kaç kişi içerde oturabiliyor?

Giriş salonunda 27, iç salonda da 15 kişilik oturma kapasitemiz var. Paket olarak yaptırıp giden çok kişi de oluyor.

Tatlılar konusuna gelelim? Ne tür tatlılar var?

Kendi imalatımız olan ve toptan olarak restoranlara da dağıttığımız, ayrıca  SkyMall’da da sunduğumuz baklava, kadayıf çeşitlerimizi burada da sunuyoruz. Hem fıstıklı, hem cevizli ürünler. 30’dan fazla şerbetli tatlı çeşidimiz bulunmaktadır.

Ayrıca künefe yapıyoruz. Bu arada ham kadayıfı da kendimiz üretiyoruz.

Künefe fiyatı ne kadar?

69 UAH.

Duvarda, hemen arkamızda 2 tane eski fotoğraf görüyorum. Ayrıca duvarlar tuğla olarak bırakılmış.

Buldunduğumuz bina 100 yıllık. Bu binalar ve bölge ayrıca UNESCO korumasındadır. Yani kolay kolay değişikliğe müsaade edilmemektedir. 

Dükkanın içini orijinaline müdahale etmeden olduğu gibi bıraktık ve tarihi fotoğraflarla süsledik.

Duvarda gördüğünüz fotoğraflardan iki tanesi çok önemli. Ukraynalılara da bunu anlatıyoruz. Sağda gördüğünüz fotoğrafta tahminen 1910 civarında Kırım Bahçesaray’da çekilmiş bir fotoğraf. 1920’de Bahçesaray’da yayınlanan İleri Mecmuası’nda yayınlanmış bir kadayıf ustası fotoğrafıdır. Buradan anlaşılıyor ki kadayıf Kırım’ın milli tatlılarından, dolayısıyla Ukrayna ve Türkiye’nin ortak bir değeridir.

Diğeri ise İstanbul’da 1854 yılında çekilmiş bir James Robertson fotoğrafıdır. Sokakta döner yapıp satanları görüyoruz.

Bu tarihi binada aynı zamanda bunları da sergilemek istedik.

Ukrhaber okuyucularına söylemek istediğiniz, özellikle belirtmek istediğiniz bir husus var mı?

Genel olarak gelen müşterilerden aldığımız olumlu tepkiler var. Müşteri isteklerine göre geliştirmelerimiz sürecektir. O nedenle gelip ürünlerimizi tattıklarında, bir eleştirileri olduklarında bize iletmelerini özellikle rica etmekteyiz.

Caner Cangül: Ben hem dönerinizi yedim, hem tatlılarınızı tattım. Bolca çay da içtim. Hepsinden gayet memnun kaldım. Böyle bir mekan açıkcası Maidan tarafına geldiğimde, bir arkadaşımla buluşmam gerektiğinde en büyük ihtiyacımdı. Kendi adıma ziyaret edebileceğim bir mekanı Kiev’e kazandırdığınız için çok teşekkür ederim.

İsmet Yüksel: Ben teşekkür ederim. Her zaman bekleriz.

Dilim Fast&Food Nerede?

Adres: Sofiivs’ka, 4, Kiev

(Kiev’de Maidan’da bulunan McDonalds’ın hemen sağ yanından giren sokağın 30 metre ilerisinde, otobüs durağının çarprazında bulunmaktadır.)

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com