Dil bilmeden Ukrayna’yı gezebilir miyim, yaşayabilir miyim?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da turist olarak bulunma ile yaşayan olarak bulunma her durumda birbirinden çok farklı durumlar. Kişilerin bulunduğu süre içerisinde ihtiyaçları değişkenlik gösteriyor.

Eğer turist olarak belirli bir süre için gelmişseniz Rusça / Ukraynaca bilmiyorsanız, ancak derdinizi İngilizce olarak anlatabiliyorsanız pek zorlanmazsınız. Fakat bu her durumda geçerli olmayabilir. Mesela günlük ev kiralayacaksanız, muhatabınız İngilizce bilmiyor olabilir. Eğer otelde kalacaksınız bu konuda pek sorun yaşamazsınız. Gittiğiniz restoranlarda genelde İngilizce menü bulunur. Peki ya İngilizceniz de yoksa? O kadar dert etmeyin; turiste her zaman, herkes yardımcı olur. Biraz zorlanırsınız ama öncesinde gideceğiniz yerlerle alakalı daha sıkı bir araştırmayla hareket etmelisiniz. Hatta Türkçe bilen kişilere de denk gelebilirsiniz. Telefonda kullanacağınız harita benzeri uygulamalarla hiç bir sorun yaşamadan gezebilirsiniz.

Bakınız: Ukrayna için uçak bileti nasıl alınır?

Peki ya yaşıyorsanız?

Eğer Ukrayna’da yaşamaya yeni başlamış veya yaşamayı düşünüyorsanız durumu daha farklı olarak ele almalısınız. Ülkede konuşulan Ukraynaca ve Rusça dillerinden birini öğrenmenin bir yolunu bulmalısınız. Eğer İngilizce biliyorsanız, evet sadece İngilizce ile hayatınızı elbette sürdürebilirsiniz ama yaşadığınız süre içerisinde bir turiste göre çok daha fazla insanla muhatap olacağınız için en azından dilinizi temel düzeye getirmelisiniz. Bazı noktalarda sizin yabancı olduğunuzu bildikleri için her ne kadar kolaylık gösterecek olsalar da, hayatınızı kolaylaştırmak için hiç vakit kaybetmeden dili öğrenmek için bir kursa başlamalısınız. Bunu asla geciktirmeyin, geciktiğiniz her günde dile adapte olmanız daha da zorlaşacaktır.

Ukraynaca mı, Rusça mı?

Aslında bu sorunun kesin bir cevabı yok. Bulunduğunuz yere göre de değişebiliyor. Yabancılar ağırlıklı olarak ve tercihen Rusça öğreniyorlar. Eğer Ukraynaca öğrenirseniz elbette bu çok daha iyi olacaktır. Eğer hayatınızı tamamen Ukrayna’da geçirmeyecekseniz sadece Rusça yeterli olur. Özellikle iş hayatında Rusça daha yaygın kullanılmaktadır. Ancak Ukrayna’nın Batı bölgelerinde yaşıyorsanız bu tercihinizi Ukraynaca’dan yana vermek daha doğru olacaktır. Ülkede Rusça-Ukraynaca kullanımında Ukraynaca’nın ağırlığı gittikçe artıyor. Özellikle genç kuşaklar okulların dilinin tamamen Ukraynaca’ya dönüştürülmesinden sonra gündelik hayatında daha fazla Ukraynaca kullanmaya başladılar. Hatta çocuğa hiç Rusça öğretmeyen ailelerin sayısı artmaya başladı. Bulunduğunuz şehre göre bu farklılıkları görebilirsiniz. Özellikle kırsal bölgeler yoğun olarak Ukraynaca konuşuyor. Kamu kurumları, kitle iletişim araçları, tabelalar, etiketlerde artık tamamen Ukraynaca kullanılmaktadır. Bazı bölgelerde son yıllarda yaşanan durumlardan ötürü Rusça kullanımına karşı tepkiler bile görebilirsiniz.

UkrHaber

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com