Dikkat: Ukrayna’da Difteri Salgını Riski; Nasıl Korunabilirsiniz?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uzmanlar, bu yıl Ukrayna’da bir difteri salgını öngörüyorlar. Enfeksiyon uzmanları tarafından komplikasyonları nedeniyle “9 cehennem çemberleri” olarak adlandırılıyor.

Difteri her bin hastadan 10’unu ölebileceği ölüm oranı yüksek bir hastalıktır. Ukrayna Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, üç milyondan fazla dozda aşının dağıtıldığı belirtildi.

Ukrayna’da difteri aşısı kampanyası başladı.

Tsn.ua‘nın haberine göre, Difteri, böbrekleri, kalbi ve sinir sistemini etkileyen komplikasyonları nedeniyle tehlikelidir. Buna karşı tek koruma aşıdır. Halk Sağlığı Merkezi’ne göre, Ukrayna’da aşılama seviyesi çok düşük ve bu yıl bir salgın olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Merkezi genel müdürü Vladimir Kurpita, “2018’de, bu tür 10 vaka vardı. Önceki yıllarda 0’dan 4’e kadar vardı. Bu ciddi bir mesajdır.” dedi.

Difteri ve tetanoz aşıları iki aylık bebeklerle ile başlar. Aşılama programına göre 16 yaşına kadar 6 doz aşı yapılmalıdır. Sonra her on yılda bir yeniden aşılama yapmak gerekir. Çocuklukta bağışıklık geliştirmek için aşı alamadıysanız, şimdi yarım yıl içerisinde üç doz aşı uygulamanız gerekecektir. Diğer bir deyişle, bugün aşı olduysanız, bir ay içinde bir sonraki aşıya, son üçte altı ay içinde gelmek zorundasınız.

Hastalık teneffüs yolu ile bulaşmaktadır. Bu nedenle, birisine difteri teşhisi konduğunda, tüm insanları çevresinden uzaklaştırmak lazım. Patojenler para ile bile bulaşabilir.

Ayrıca bakınız: Harkov Bölgesinde 349 kişi Kızamığa Yakalandı

O dönem hastanede çalışan Tamila Oleksanyan’ın belirttiğine göre en son 1990’larda bir difteri salgını başgöstermişti. Sonra bütün dünyayı karıştırdı. Sadece Ukrayna’da 20 bin hasta ve yaklaşık yedi yüz ölüm oldu. Ölenlerin tamamının aşıları yoktu. Bu dönemi hatırlaması hala kolay değil.

Oleksanyan “Bazı hastalar yarım yıl boyunca yanımızda yatıyorlardı. Felç oldular. Hareket edemediler, konuşamıyor, tüküremiyorlardı. Hastalık bulaştıktan 4-5 gün sonra ölüm oranı % 80’di.” dedi.

O zamandan beri bu kadar kötü bir hastalık hatırlamadığını söyleyen Oleksanyan “Difterili bir insan ilk günden son güne işkence görüyordu; bunlar cehennemin gerçek 9 çemberleriydi. Başka bir difteri salgını başlarsa, işi bırakacağım çünkü bu hastalara bakmak ve onları tedavi etmek çok zor.” diyor.

Sağlık Bakanlığı uyarısında ise: “Kendinizi kurtarmak için  aile doktorunuza, çocuk doktorunuza veya terapistinize başvurun. Tüm bölgelere halihazırda üç milyondan fazla doz aşı gönderilmiştir.” denildi.

Konu ile ilgili video:
https://ru.tsn.ua/video/video-novini/eksperty-prognoziruyut-vspyshku-difterii-v-ukraine.html

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com