Dikkat: Lviv bölgesinde 11 kişi kene sokması nedeniyle Lyme hastalığına yakalandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Lviv bölgesinde 2021 başından bu yana 40 kişi kene ısırması nedeniyle hastaneye kaldırılırken, bunlardan 11’ine Lyme hastalığı tanısı konuldu.

Lviv Bölgesel Laboratuvar Merkezi direktörü epidemiyolog Natalya Ivançenko Faceook’ta “Kenelerin sinsiliği, insan vücuduna fark edilmeden ve acısız bir şekilde yapışmaları ve bunun sonucunda ertesi gün ve çoğu zaman daha sonra kenelerin farkedilmesi gerçeğinde yatmaktadır. 2021’de şimdilik Lviv bölgesindeki kene ısırıkları hakkında 40 kişi başvurdu. Geçen yılın aynı döneminde 18 kişiye lyme tanısı konulurken, bu sene aynı dönemde 11 kişiye Lyme hastalığı teşhisi kondu.” dedi.

Epidemiyolog ayrıca kenelerin nahoş yaratıklar olduğunu, Mart’tan Kasım’a kadar uyanıp avlanmaya başladıklarını ve yaşamları boyunca beslenmelerinde insan kanı da dahil olmak üzere sadece kan olduğunu ekledi.

Ivançenko, kendinizi ısırıklardan korumak için, park ve yeşil alanlarda vücudun açık alanlarını kaplayan açık renkli giysiler giymenizi ve geri döndükten sonra keneleri tespit etmek için inceleme yapmak gerektiğini belirtti. Vücudun açıkta kalan kısımlarındaki keneleri uzaklaştırmak için bir kovucu da (perakende zincirlerinde satılır) uygulanabilir. Çalıların yakınında değil, güneşli, açık alanlarda ve ve yolların ortasında yürüme tavsiye edilir.

Doktor “Kene emmesi meydana geldiyse, paniğe kapılmayın. Güvenliğiniz, kenenin uygun yollarla çıkarılmasıyla garanti edilmektedir. Bunu bir tıp kurumunda yapmak daha iyidir. Aile hekiminize ısırık hakkında bilgi verin. Tüm tavsiyelerine uyun.” diye ekledi.

Ukrayna’da 2020’de 2 bin 700 üzerinde kene ısırma vakası kaydedildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com