Devlet İstatistik Servisi, Ukrayna’nın ana ticaret ortaklarını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın ana ticaret ortaklarında ilk 3 sırada Çin, Polonya ve Almanya yer alıyor. Rusya ikincilikten dördüncülüğe gerilerken, Türkiye 5. sırada yer aldı.

Devlet İstatistik Servisi basın servisi tarafından açıklandığına göre bu yılın üçüncü çeyreğinin sonuçlarına göre, Ukrayna ile Çin arasındaki ticaret 2020’nin aynı dönemine göre %13.1 artarak 13.941 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Polonya’nın Ukrayna’nın dış cirosunda (mal ve hizmet ihracatı ve ithalatı) payı %7.7 artarak 8.053 milyar dolara, Almanya’nın ise %7.7 artarak 8.038 milyar dolara ulaştı.

Aynı zamanda 2018’de sıralamada lider, 2019 ve 2020’de ikinci sırada yer alan Rusya’nın Ukrayna’nın dış ticaretindeki payı % 7.1 artışla 7.351 milyar dolara ulaşırken, Ukrayna’nın en çok ticaret yaptığı ülkeler arasında dördüncü sırada yer aldı.

Kiev bölgesinde soyguna karışan Türk vatandaşı vurularak yakalandı (video)

Belirtildiği gibi, bugün Ukrayna’nın dış cirosunun %43.5’i Avrupa ülkelerine düşmektedir.

Ukrayna, 2021 yılının ilk 3 çeyreğinde Türkiye’ye 2.749 milyar dolarlık ihracat yaparken, aynı dönemde 2.253 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Dokuz aylık dönemde 5 milyar dolara ulaşan ticaret ile Türkiye, Ukrayna’nın en çok ticaret yaptığı ülkeler arasında Rusya’nın ardından 5. sırada geldi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com