Danilov, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını “şantaj yapmayı” bırakıp istifa etmeye çağırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksandr Danilov, Ukrayna Anayasa Mahkemesi yargıçlarını ülkeye “şantaj yapmayı” durdurmaya ve şeref kalıntılarını koruyarak istifa etmeye çağırdı.

Facebook sayfası üzerinden bir açıklama yapan Danilov “Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Tupitskiy’nin son açıklamaları, durumun değerlendirilmesindeki yetersizliği ve kendi şahsının öneminin abartılmasıyla şaşırttı. Yargıçların, 27 Ekim kararıyla, Ukrayna’daki anayasa düzeninin bir dizi temel yapısını ihlal ederek, esasen ülkenin anayasasını alaşağı etmeye çalıştıklarını hatırlatmak isterim.” dedi.

Anayasa Mahkemesinin bu tarzdaki eylemlerinin, uygun bir cezanın verildiği bir suçun tüm izlerini taşıdığını vurgulayan Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri, “Bu nedenle, Bay Tupitskiy’e bilgi alanını histerik ifadelerle doldurmamasını, mahkemede yapacağı savunmayı bir avukatla birlikte düşünmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Danilov ayrıca, Anayasa Mahkemesinin karar verirken Ukrayna’nın AB ve NATO’daki gidişatını garanti eden Ukrayna Anayasası normlarını ihlal ettiğine de odaklanmaktadır. Bu nedenle, ona göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Anayasa’nın garantörü olarak, anayasal işlemlere halkın güvenini yeniden tesis etmeye yönelik bir yasa tasarısını parlamentoya sunarak görevlerini tam olarak yerine getirdi. Danilov, tasarının kabul edilmesi halinde mahkemenin mevcut oluşumunun yetkilerinin sona erdiğini, ancak Anayasa Mahkemesinin yetkilerinin kendisinin sona ermediğini hatırlattı.

Son olarak, ülkeye şantaj yapmayı bırakın. Yerli oligarkların ve dış güçlerin kurmak istedikleri düzene rehberlik etmemelisiniz. Bu yol uçuruma gitmektedir. Rostov kauçuk zeminli değildir ve kendi malikanenizi sınırın ötesine taşımak mümkün olmayacaktır. Şerefinin geri kalanını kurtar ve istifa et. Halkın anayasa yargılamasına olan güveni yeniden sağlanacak ve bu Anayasa Mahkemesinin yeni oluşumunun bir görevidir.” şeklinde özetledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı ne demişti?

Salı günü erken saatlerde, Ukrayna Anayasa Mahkemesi başkanı Aleksandr Tupitskiy, Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarının sona ermesinin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne tehdit oluşturabileceğini söyledi. Böyle bir durumda işleyen bir Anayasa Mahkemesinin olmamasının “kan dökülmesine neden olabileceği” görüşünü dile getirdi.

Tupitskiy ayrıca mevcut durumun zorla çözülmemesi gerektiğini, aksi takdirde hukukun üstünlüğünün ortadan kalkacağını söyledi.

TV kanalına yaptığı açıklamada Tupitskiy, “Bir kez daha ülkenin başkanına … kolluk kuvvetlerine, insan hakları ombudsmanına … Duyguları bir kenara bırakalım … insanların yaşamı ve sağlığı daha önemlidir … kan Ukrayna’yı altüst edebilir.” dedi.

Tupitskiy’e göre, Anayasa Mahkemesinin çalışmalarına hukuka aykırı şekilde son vermenin “hukukun üstünlüğünün sona ermesi” anlamına gelecektir. Parlamentoda Anayasa Mahkemesinin çalışmalarını durdurmak için “sokağa davet” çağrılarına kızgınlığını dile getirdi.

Bunun üzerine Tupitskiy, “Kolluk kuvvetleri de dahil olmak üzere ilgili makamlara başvuracağım,” dedi.

Tupitskiy ayrıca, Devlet Soruşturma Bürosu Başkan Yardımcısı Aleksandr Babikov‘un görevinden alınmasının Anayasa Mahkemesi başkanının üzerindeki şüpheyi reddetmesinden kaynaklandığını da açıkça belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com