Cumhurbaşkanlığı Ofisi, G20 büyükelçileriyle ilk genişletilmiş toplantıya ev sahipliği yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisi Başkanı Andrey Yermak, G20 ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya geldi. Bundan sonrasında da, bu kompozisyonda düzenli olarak istişareler yapılacağı bildirildi.

Andrey Yermak diplomatlara Donbass’taki mevcut durum hakkında bilgi verdi. Ona göre, ateşkesin başlamasından sonraki birkaç ay içinde, bu son derece büyük bir başarı. Çünkü bu süre zarfında birçok Ukraynalı asker kurtarıldı. Ancak son zamanlarda, ne yazık ki, ateşkes düşman tarafından giderek daha fazla ihlal edildi ve Ukrayna’nın askerlerini kaybetmesine neden oldu.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı, Normandiya ve Minsk formatlarındaki müzakerelerde ilerleme için temel bir koşul olarak ateşkes rejimine bağlı kalmanın önemini vurguladı.

Bu amaçla, ateşkes üzerindeki kontrolün güçlendirilmesi için ek önlemler, özellikle Üçlü Temas Grubu Güvenlik Çalışma Grubu’nda tartışılacaktır.

Andrey Yermak, Donbass’ta barışı sağlamaya yönelik önerileri ve çabaları için Ukrayna olarak “Normandiya Dörtlüsü”, Fransa ve Almanya’daki ortaklarına teşekkür etti. Anlaşmazlığın çözümünü tartışmak için yakın gelecekte Normandiya formatındaki devletlerin liderlerine danışmanların yer aldığı bir video konferans düzenleneceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Roman Maşovets, diplomatlara Donbass’taki operasyonel durumu anlattı.

Andrey Yermak, Ukrayna’da Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin 30. bağımsızlık yıldönümü arifesinde başlattığı Kırım Platformu’nun kuruluş zirvesinin düzenlenmesi hakkında da büyükelçilere bilgi verdi. Bu önemli etkinlikte Ukrayna’dan çok sayıda ortak ve dostun bulunmasını umduğunu ifade etti.

Başkan Yardımcısı İgor Jovkva, G20 liderlerinin katılmaya davet edildiği Kırım platformunun her şeyden önce Kırım konusunu uluslararası gündeme taşımak için bir araç olduğunu sözlerine ekleyerek “Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Kırım’ın yerlerinden edilmesi, yarımadada yaşayan insanların haklarının korunması için özel araçlar hakkında konuşmak istiyor. Ukrayna bir çalışma aracı sunmak istiyor ve biz bu aracı günün her saati geliştirmede çok aktifiz.” dedi.

Andrey Yermak’a göre, Başkan’ın ekibi G20 ülkeleriyle diplomatik, siyasi ve ekonomik işbirliği ufkunu genişletmek için büyük umutlarla bakıyor. Karadeniz’de komşularla en üst düzeyde çalışma kurmak için Ukrayna’nın komşu Avrupa ülkeleriyle daha fazla entegrasyon için bölgesel formatlara katılımı için fırsatları ve yeni seçenekleri değerlendirmeyi önerdi.

Cumhurbaşkanı Ofisi Başkan Yardımcısı Yulia Sviridenko, Ukrayna’nın önümüzdeki aylarda Uluslararası Para Fonu ile müzakerelerdeki temel sorunları başarıyla çözebileceğine olan güvenini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin yolsuzlukla mücadele politikası, mali hizmet reformu ve yargı reformuna odaklandığını belirtti. Yulia Sviridenko ayrıca oligarkların Ukrayna ekonomisi üzerindeki etkisini azaltmanın önemini vurguladı, ticari kredi kaynaklarına erişimi kolaylaştıracak araçların tanıtılmasının yanı sıra bir yabancı yatırım ajansı kurulduğunu duyurdu.

Andrey Yermak G20 elçilerine hitaben “Ukrayna’nın yabancı yatırım için ilginç bir pazar haline gelmesi, deneyim, bilgi, beceri ve bağlantılar kazanarak insan potansiyelini artırması için kurumsal ve özel yatırımcıları çekmek istiyoruz. Ukrayna’yı tüm kıtalarda gezip temsil edeceğiz ve yatırım fonlarınız ve finansal kalkınma kurumlarınızla bağlantı kurmanıza yardımcı olabilirseniz çok memnun olacağız.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com