Concorde Capital, Ukrayna’da GSYİH’deki büyümeyi % 4.1, enflasyonu % 8 bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yatırım şirketi Concorde Capital, şirketin güncellenmiş makro tahminine göre Ukrayna ekonomisinin 2021 yılında % 8 enflasyon ve yıllık ortalama 27.6 UAH döviz kuru ile % 4.1 büyümesini bekliyor.

Ukrayna'da GSYİH'deki büyüme

Şirketin tahminine göre yıl sonunda döviz kuru yaklaşık 28.2 UAH olacak, cari işlemler dengesi 0.5 milyar dolar ile pozitif olurken, rezervler 30.5 milyar dolara çıkacak.

Concorde Capital, GSYİH’nın yılın ilk çeyreğinde % 2.7 azaldığını tahmin etmektedir.

Şirket ayrıca, artan askeri saldırı riski nedeniyle grivnanın değerlemesinin durduğunu ve aynı riskin, Ukrayna’da yerleşik olmayanların Ukrayna borç piyasasına olan ilgisinin daha da zayıflamasına yol açtığını kaydetti.

Concorde Capital, devlet bütçesinin finansman için toplam ihtiyacının 11.8 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Bunun 4.4 milyar dolarının iç piyasada devlet tahvilleri satışı yoluyla, 1.8-4.6 milyar dolarının uluslararası finans kuruluşlarından temin edilecekken; kalan 2.8-5.5 milyar dolarının Ukrayna’yı aramaya zorladığını da belirtti.

Concorde Capital 2022 yılında ise enflasyonun % 5.5 seviyesine düşmesiyle büyümenin % 3.5’e yavaşlamasını bekliyor.

2020 yılında Ukrayna’nın GSYİH’sı % 5’lik enflasyon ve yıllık ortalama 26.96 UAH dolar döviz kuru ve 6.6 milyar dolar pozitif cari işlemler dengesi ile % 4 azaldı. Yıl sonunda döviz kuru 28.27 UAH idi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com