Çinli yatırımcılardan “Motor Sich” için Ukrayna’ya karşı 3.5 milyar dolarlık tahkim

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Motor Sich’in Çinli yatırımcıları, Ukraynalı yetkililerin eylemlerini, bu girişimdeki yatırımlarının kamulaştırılması olarak nitelendirdikleri için Ukrayna devletinden 3.5 milyar doları geri almak amacıyla uluslararası tahkime gitti.

Motor Sich’in Çinli hissedarlarından biri olan Skyrizon’un ortağı DCH Group’un resmi web sitesinde yayınlanan mesajda ” 5 Aralık 2020’de, Motor Sich’in Çinli yatırımcıları Ukrayna hükümetine , Ukrayna Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti arasında yatırımların teşviki ve karşılıklı korunması konulu anlaşma uyarınca Ukrayna devleti aleyhine uluslararası tahkime başvurdu.” denildi.

Bilindiği üzere, Çinli yatırımcılar 2016 yılında özel girişim Motor Sich’in hisselerini satın aldılar ve ayrıca üretimin geliştirilmesi için 100 milyon doların üzerinde yatırım yaptılar. Bununla birlikte, bugün işletmenin fiili yönetimi, hala Motor Sich’in eski sahibi, fahri başkanı olan Vyaçeslav Boguslaev‘un girişimi ve onun kontrolü altındaki yönetim tarafından yürütülmektedir. SBU ve Ukrayna Başsavcılığı’nın girişimiyle şirketin hisselerine bir dizi benzer durdurma getirildiği ve Antitekel Komitesi sistematik olarak başvuruları değerlendirmeyi reddettiği için Çinli yatırımcılar bugüne kadar haklarını kullanamıyorlar. SBU tarafından başlatılan davanın soruşturması uzun zamandır devam etmiyor, şüpheli durumlar çözülmedi veya açıklama yok. Motor Sich’in çeşitli hissedarlarının girişimleri Ayrıca Ukrayna mahkemelerinde hisselerin ele geçirilmesi konusuna itiraz edemediler, şirketin hissedarları ile toplantılar 3 yıl boyunca yapılmadı, temettü ödenmedi ve hissedarlar yönetimde yer alma fırsatından mahrum kaldılar. Bazı uzmanlara göre, Çinli hissedarların işletmeye erişimini engelleyen yozlaşmış nedenlerden şüphelenmek için yeterli sebep bulunmaktadır.

Sonuç olarak, 4 Eylül 2020’de Motor Sich’in Çinli yatırımcıları, Ukrayna Adalet Bakanlığı’na 3.5 milyar dolarlık tazminat talebiyle uluslararası tahkime başvurma niyetlerini belirten bir Yatırım Anlaşmazlığı Bildirimi gönderdiler. O zamandan beri , Ukrayna Adalet Bakanlığı himayesinde Bakanlıklararası Çalışma Grubu’nun bir toplantısı yapıldı ve sonuçları Çinli hissedarlara bildirilmedi. Buna göre, yatırım uyuşmazlığına ilişkin tahkim öncesi çözüm bulunmamaktadır.

DCH’nin sahibi ve başkanı Oleksandr Yaroslavsiy 26 Kasım’da Ukrayna Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Verkhovna Rada’nın liderliğine açık bir mektup gönderdi. Motor Sich’in Çinli yatırımcılarının açık bir şekilde uluslararası tahkimde adalet aramayı hedeflediklerini yazdı.

Yaroslavskiy mektubunda “Geçtiğimiz dört yıl içinde, Ukrayna makamlarının eylemleri nedeniyle hissedar olarak haklarını kullanamadılar … Ve Ukrayna hukuk alanında soruna dürüst bir çözüm beklentisini görmüyorlar. Dünyanın en saygın hukuk bürolarının uzmanları, Ukrayna makamlarının hiçbir sebebi olmadığına inanıyorlar. Motor Sich’in Çinli yatırımcılarının Ukrayna ekonomisinin gelişmesine ve endüstrinin canlanmasına katkıda bulunmasını engellenmesine dönüştü, Uluslararası Tahkim Mahkemesi büyük olasılıkla böyle düşünecektir.

Ülkesine gönülden bağlı bir Ukrayna vatandaşı ve ekonomik büyümesiyle ilgilenen bir işadamı olarak, devletimizin mali durumuna ve uluslararası itibarına ciddi zarar verebilecek olayların yaklaşmakta olan olumsuz gelişimini önlemeyi görevim olarak görüyorum. “ şeklinde yazdı.

Basında çıkan haberlere göre, uluslararası tahkimde Çinli yatırımcılara dünyaca ünlü hukuk firmaları eşlik edecek: WilmerHale, DLA Piper ve Bird & Bird, birçok ilgili devletlerarası anlaşmanın temelini oluşturan yatırımcı korumanın modern temel ilkelerinin kurucularının çalıştığı hukuk firmaları. Ek olarak, DLA Piper’in ortaklarından biri, 20 Ocak’ta ABD Başkan Yardımcısı olarak yemin edecek olan Kamala Harris’in kocası Doug Emhoff.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com