Çinli Skyrizon, Lahey’de Ukrayna’ya dava açtı ve 4.5 milyar dolar talep etti.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Çinli yatırımcı Pekin merkezli Skyrizon, Ukrayna hükümetinin Motor Sich girişimini devlet mülkiyetine iade etme kararının yol açtığı zararın tazmini olarak Ukrayna’nın Lahey’deki mahkeme aracılığıyla 4.5 milyar doları iade etmesini talep ediyor.

Çin gazetesi Global Times’da çıkan habere göre Pekin merkezli yatırım şirketi Skyrizon Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın yatırımların teşvik edilmesi ve karşılıklı korunmasına ilişkin ikili anlaşmayı ihlal ettiğine karar verilmesi ve bunun karşılığında 4.5 milyar dolarlık tazminat talep ederek Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi’ne tahkim başvurusunda bulunduğunu duyurdu.

Skyrizon’a göre, Çinli yatırımcılar “beş yıllık haksız muamele ve Ukrayna’da devam eden yasadışı tedbirler nedeniyle” Ukrayna ve Çin’de önemli kayıplar yaşadılar. Şirket, meşru haklarını savunmak için mümkün olan tüm yasal silahları kullanacağını söyledi.

BM, Ukrayna nüfusunun 2050 yılına kadar 35 milyona düşeceğini tahmin ediyor

Davanın açılmasıyla ilgili makaleyi yayınlayan Global Times’ın, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin resmi basılı yayını olan Halkın Günlüğü’nün yapısal bir birimi olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Bildiğiniz gibi 29 Ocak’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, üç Çin vatandaşına ve aralarında Skyrizon’un da bulunduğu dört Çinli şirkete yaptırım uygulayan ve Ukrayna’daki varlıklarını donduran bir kararnameyi imzalamıştı ve ilgili şirketlerin tümü, Ukraynalı uçak motoru üreticisi Motor Sich‘in yatırımcılarıydı.

11 Mart’ta Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısında, Motor Sich PJSC’nin “yakın gelecekte yasal bir şekilde” devlet mülkiyetine iade edilmesine karar verildi, işletmeye yatırım yapan kişiler tazminat alacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com