Çiftçiler Ukrayna’nın ana yollarını kapatarak arazi satışının açılmasını protesto etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Çiftçiler Ukrayna hükümetinin toprak reformunun uygulanmasına yönelik kararlarına karşı, 14 bölgede 17 lokasyonda karayollarında protesto gerçekleştirdi.

Ukrinform ajansının verdiği habere göre, Ukrayna Tarım Konseyi’nin yaptığı açıklamada “Yetkililerin toprak reformu konusundaki alaycı eylemlerine ilişkin anlaşmazlıkların bir işareti olarak, çiftçiler ekipmanlarını ülkenin 17 farklı ana yollarına getirdiler. 14 bölgede bulunan tarım üreticileri protestoya katıldılar.” denildi.

Bakınız: Ukrayna’da yabancıların toprak satın almalarını yasaklayan yeni bir tasarı sunuldu

Protestolar Vinnitsa, Çerkasi, Çernigiv, Ternopol, Kirovograd, Nikolaev, Hmelnitski, Jitomir, Odessa, Poltava, Volin, Rivne ve Lviv bölgelerinin karayollarında yapılmıştır.

All-Ukrainian hareketinin düzenlediği “Ukrayna’nın satışına hayır” ismindeki eylemi bugün yapıldı. Çünkü tam olarak 11 Kasım’da bir uzlaşma konseyi planlandı ve 2178-10 sayılı “Tarım Arazilerinin Devriyle İlgili Ukrayna’nın Bazı Yasalarının Değiştirilmesine Dair” yasa tasarısının gündeme alınması konusunda karar verilecek denildi.

Vinnitsa bölgesi polis departmanı başkanı, otoyollarda üç yerleşim yerinde eylemlerin gerçekleştiğini, mitingin olduğu yerlerde polis memurlarının kamu düzenini sağladığını ve bölgedeki protesto olaylarına yaklaşık 350 kişinin katıldığını belirtti.

Lviv bölgesi devriye polisi basın sekreteri Yekaterina Ribiy yaklaşık 100 kişinin uluslararası Kiev-Çop yolunu kapattığını ve aynı zamanda tarım makinelerinin de eylemde kullanıldığını belirtti.

Ternopil bölgesinde yaklaşık 1,500 kişinin protestolara katıldığı ve eyleme tarımsal sanayi kompleksinin çalışanları tarafından başlatıldığı belirtildi.

200’den fazla çiftçinin Zaporoje bölgesindeki Harkov-Simferopol karayolunda araçların hareketini bir saat boyunca engelleyerek arazi satışına karşı çıktıkları belirtildi.

Pankartlarda “Dünya bir meta değil, Tanrı’nın armağanıdır”, “Köyü vergi ile öldürmene izin vermeyeceğiz”, “Arazi satmana izin vermeyeceğiz”, “Devlet arazisi kiralanacak, satılmayacak” yazıldığı ve eylemin bir saat sürdüğü belirtildi.

Arazi satışına Ukrayna Çiftçiler Birliği ve Özel Toprak Sahipleri Birliği, Ukrayna Tarım Partisi, Ukrayna Ulusal Kolordu, gübre tedarikçileri ve tarım makineleri için yedek parça üreticileri karşı çıktı.

Yapılan açıklamalarda “Evet, arsalarını satmak isteyen insanlara sahibiz ve ilk aşamada devlet onları satın almalı, ikinci aşamada, birkaç yıl sonra, bu topraklarda yaşayan ve çalışan, kırsal alanlarda yaşayanlara izin verilmelidir. Bir yandan 100-150 hektar sınırı olmalıdır. Sadece üçüncü aşamada tüzel kişilere izin verilmeli. Bu koşullar tarım üreticileri tarafından kabul edilirse, o zaman toprak gerçekten Ukrayna toprağı olarak kalacak ve gelecekte Ukrayna köyleri gelişecek ”denildi.

Акція протесту #НіРозпродажуУкраїни

Акція протесту #НіРозпродажуУкраїни розпочалась!На знак незгоди із цинічними діями влади у питанні земельної реформи аграрії вийшли зі своєю технікою до головних автомагістралей країни у 17 точках.До акції протесту приєднались сільгоспвиробники у 13 регіонах — Вінницькій, Черкаській, Чернігівській, Тернопільській, Кіровоградській, Миколаївській, Хмельницькій, Житомирській, Одеській, Полтавській, Волинській, Рівненській, Львівській.

Всеукраїнська Аграрна Рада paylaştı: 11 Kasım 2019 Pazartesi

 

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com