Çernobil dışlama bölgesinde kaçak tarım alanları tespit edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Çernobil’de radyasyonla kirlenmiş bölgelerde mısır, soya ve ayçiçeğinin yetiştirildiği tarım alanları bulundu. Bu ürünler daha sonra Çernobil’den yasadışı olarak çıkarılmakta ve satılmaktadır.

Rbc.ua’nın verdiği habere göre, arazi İlişkileri Başkanlığı Yetkilisi Roman Leshchenko‘nun söylediğine göre, alanlar uydular kullanılarak tespit edildi. Bu böllgede “kaçak” olarak tarım yapıldığını belirtti.

“Onlarla ilgili durum kontrolden çıktı. Medya aracılığıyla birinci, ikinci ve üçüncü dışlama bölgelerinde çalışan “kaçak”çiftçilere selam vermek istiyoruz. Uydu sistemlerini kullanarak, tüm yasal normları ihlal ederek ayçiçeği ve mısır yetiştirdiklerini tespit ettik, Her şey kaçak yürümekte, tüm bu mahsul toplanıp bölgenin dışına çıkarılmakta ve nakit işlemler yapılmakta.” dedi.

Ayçiçek yağının enfekte bölgede yetiştirilen ürünlerden üretildiğini ve Ukrayna pazarına girdiklerini de sözlerine ekledi.

Leshchenko, “Denetimi yaptığımızda, belgelere göre bu arazinin sahibi olmadığı ortaya çıktı. Hemen herkes kayboluyor. Bu tür kişiler yalnızca arazi denetimi ve yasal statünün belirlenmesi ile durdurulabilir.”

Çernobil’deki yasadışı alanlarla ilgili durum, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Devlet Dairesi’nin yeni başkanı Yekaterina Pavlova tarafından yorumlandı.

“İki hafta önce bir görev aldım. Bu süre zarfında zaten çok sayıda “Pandora’nın kutusu” açmayı başardım. Böyle bir bilgi varsa, kesinlikle onunla da ilgileneceğim. Şimdi söyleyemem, çünkü yeni bir pozisyondayım ve 2. haftam. Bununla başa çıkacağız. Şok oldum. Ormana gelince, belki de orman yönetim planına göre oluşturulan yangın alanları ile ilgili bir durum. Bu sorunu birlikte çözmek için kesinlikle Roman Leshchenko ile temasa geçeceğim. Araştıracağız.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com